Het Zingevingsfestival: inspirend en confronterend


Door: Karlijn Saris en Aafke Eppinga

Net als je denkt dat je elk festivalgenre wel eens voorbij hebt zien komen…  Op dinsdag 18 juni diende landgoed Nieuw Allardsoog in Bakkeveen als toneel voor een bijzonder evenement: het Zingevingsfestival. Geen doorsnee festivalbezoekers met een biertje in hun hand, maar mensen uit de psychiatrie en de verslavingszorg. Met programmapunten als herstel, stilte en ervaringsdeskundigheid niet bepaald een standaard line-up.

Om negen uur ‘s ochtends stapte Nynke Eppinga (23), sociotherapeut bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), gister met haar cliënten in een touringbus. Ze krijgt acht van de in totaal vijftien mannen die zich hebben opgegeven mee de bus in. “Het zal de warmte wel zijn geweest.” vertelt ze. Het festival wordt georganiseerd voor cliënten van GGZ Drenthe, VNN, Cosis en hun naasten.

Herstel, stilte en mooimakerij

Er is muziek, theater en sport, zoals je op een doorsnee festival kunt verwachten, maar de dag staat ook in het teken van herstel, stilte en ‘mooimakerij’ – oftewel: een bezoekje aan de kapper en/of visagist. Alles om de cliënten in contact te brengen met anderen en eigen talenten te ontdekken. “Het doel is om ze op deze manier een beetje de zin in het leven terug te laten vinden”, vertelt organisator Myrthe Strijkers.

“Het is fijn voor de cliënten dat ze zich niet hoeven te verantwoorden”, vertelt Eppinga. “Ze brengen een dag door die losstaat van de gebruikelijke structuur van een instelling, in een omgeving waar ze zich geaccepteerd voelen.”

Stoere binken en yoga

Voor de organisatie is daar een lastige taak weggelegd; de doelgroep loopt nogal uiteen. Zo bestaat de doelgroep waar Eppinga mee werkt vooral uit “stoere binken” die zich liever niet wagen aan de onderdelen ‘yoga’ en ‘een tas beschilderen’, terwijl dit voor cliënten met een psychische aandoening van de GGZ juist het hoogtepunt van de dag kan zijn. Voor de cliënten van Eppinga bestond de dag vooral uit genieten van de zon; rondlopen op een festival als een normale festivalganger is al bijzonder genoeg. Maar de dag stond ook in het teken van ontmoetingen met mensen van vroeger. “Ze komen veel oude bekenden tegen, dat kan heel leuk zijn, maar ook confronterend.”

Voor de ene bezoeker is het een dag om inspiratie op te doen en levert het nieuwe doelen op, voor de andere cliënt kan het ook een confronterende ontmoeting zijn met een leven waar hij of zij zelf al afscheid van heeft genomen. Linksom of rechtsom haalt iedere bezoeker volgens Strijkers op zijn of haar eigen manier iets uit deze dag. “Voor sommigen werkt het heel helend en therapeutisch om te ontdekken dat ze goed kunnen schilderen of sporten, voor anderen is het gewoon een leuke dag. We willen mensen vooral eventjes zichzelf kunnen laten zijn en ze laten zien dat ze net zo belangrijk zijn als ieder ander.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.