Nee tegen HPV: Ook jongens moeten worden ingeënt

Naast meisjes moeten jongens er nu ook aan geloven: een inenting tegen HPV. Dat advies bracht de Gezondheidsraad vandaag naar buiten. Jongens worden zo beter beschermd tegen bepaalde soorten kanker, zoals peniskanker en slokdarmkanker. 

Het Humaan Pappilomavirus, oftewel HPV, is een seksueel overdraagbare ziekte. Sommige mensen krijgen bij infectie last van kleinere complicaties zoals huidwratten, maar grotere gevaren liggen ook op de loer. Bij vrouwen kan het virus zorgen voor baarmoederhalskanker. Hieraan overlijden jaarlijks 200 vrouwen. Infectie bij mannen kan zorgen voor onder andere peniskanker. Ongeveer 120 mannen krijgen per jaar hiermee te maken.

Hoe eerder, hoe beter

De Gezondheidsraad hoopt met dit advies meer mensen over de drempel te halen om zich te laten inenten. Ondanks dat het virus verspreid wordt door seksueel contact is het volgens woordvoerder van de gezondheidsraad beter om al op jongere leeftijd, vanaf ongeveer 9 jaar, een inenting te nemen. “Het vaccin werkt zelfs iets beter als het al op jonge leeftijd wordt genomen. Bovendien is de beschermingsduur van het vaccin 10 jaar dus heeft het geen nadelen om het al op jonge leeftijd te nemen.”

Volgens Harald Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het inderdaad goed om jong te beginnen met vaccineren als het gaat om HPV. “Kinderen worden bijvoorbeeld ook al op jonge leeftijd tegen de mazelen gevaccineerd omdat dat effectiever is dan op latere leeftijd. Nu blijkt dat dus ook met het HPV vaccin het geval te zijn.”

“Mensen roepen maar wat”

Ondanks dat er geen grote veiligheidsrisico’s bekend zijn met betrekking tot het vaccin staat een deel van de bevolking hier sceptisch tegenover. 27% van de ouders adviseerden hun dochter het vaccin niet te nemen in 2016. “Beter investeren ze in seksuele voorlichting. Dit vaccin geeft het verkeerde voorbeeld van hoe met seks om moet worden gegaan”, vindt een bezorgde ouder uit Groningen.  

Wychgel vindt het zorgelijk dat ouders zo sceptisch zijn. “ Het is duidelijk dat het al in miljoenen gevallen is bewezen dat het vaccin effectief is. Het vaccin biedt 70% bescherming, dat is heel wat.” Ook geeft hij aan dat er geen levensgevaarlijke bijwerkingen bekend zijn. “Mensen roepen maar wat. Misschien krijgt iemand wat pijnlijke plekken op de huid door het vaccin, maar daar blijft het wel bij.”

Verslaggevers Sanne Oving en Elcke Vels gingen de straat op om aan Groningers te vragen of zij hun kinderen zouden laten inenten tegen HPV. Beluister hieronder de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.