Meer vakantiegeld? Verhuur je kamer!

Door: Sanne Oving en Meri Cools

Wie op Kamernet of Facebook kijkt, ziet veel advertenties waarin kamers in Groningen worden aangeboden voor een of twee maanden. Steeds meer studenten verhuren hun kamer terwijl ze zelf op vakantie gaan. Makkelijk cashen, of financiële noodzaak?

De laatste jaren is de kamernood in Groningen een groot probleem, waardoor veel – vooral internationale – studenten, besluiten eerder te komen om vanuit de stad hun kamerjacht voort te zetten. Anderen zien hierdoor de kans om een extra zakcentje te verdienen door hun kamer te onderverhuren.

De Roemeense student Ion Popescu* woont deze zomer voor vijfhonderd euro twee maanden in een kamer van iemand anders. Een goede deal, want volgens Ion bieden de studenten in de zomermaanden hun kamer vrij goedkoop aan. “Ze gaan toch op vakantie, dus alles dat ze ervoor kunnen krijgen is mooi meegenomen.’’ Ion’s huidige huurcontract loopt deze maand af, maar hij moet in Groningen blijven vanwege een tentamen in augustus. “En het geeft me extra tijd om te zoeken naar een kamer voor volgend studiejaar,’’ legt hij uit.

Kosten dekken

Aan de andere kant is de onderverhuur van een kamer voor sommige studenten ook noodzakelijk om kosten te dekken. Kylian Ligtelijn is een van die studenten. Omdat hij op dit moment in Zuid-Afrika verblijft, verhuurt hij zijn kamer in Groningen. Met deze opbrengst kan hij zijn huidige kamer in Zuid-Afrika betalen. Zijn onderhuurder vertrekt een maand eerder dan Kylian thuis komt, waardoor hij een nieuwe onderhuurder zoekt voor juli ‘en in overleg ook augustus’.

”Het geeft internationals extra tijd om te zoeken naar een kamer”

“Ik heb nog niet heel veel reacties gekregen”, zegt Kylian. “Toen ik vorig jaar mijn kamer voor een langere periode onder wilde verhuren kreeg ik bijna vijfhonderd reacties, nu zit ik op vijf.” Ondanks de korte huurperiode, denkt Kylian dat mensen zijn kamer toch wel willen onderhuren: “Het is voor hen ook handig om een kamer voor twee maanden te huren. Het geeft ze extra tijd om op zoek te gaan naar een kamer.”

De Italiaanse student Gabriele Cruciata verhuurt zijn kamer omdat hij in de zomerperiode naar huis gaat. “Ik kom in september weer terug in Groningen, maar ik wil niet al die tijd betalen voor een kamer waar ik niet woon. Ik hoef er geen geld aan te verdienen.”

Een extraatje voor de vakantie

Toch zijn er wel studenten die geld willen verdienen aan het onderverhuur van hun kamer. Het levert Amber Schildstra* in totaal 195 euro op. Ze heeft voor juni tot en met augustus een onderhuurster voor haar kamer geregeld. Amber woont nu een maandje bij haar vriend. Daarna gaan ze samen op vakantie naar Zuid Afrika. Haar onderhuurster weet dat ze er extra aan verdient. “Eerst vroeg ik nog vijftig euro meer, toen had ze al toegezegd. Maar ik voelde me schuldig, dus toen heb ik het toch iets verlaagd.’’

”Ik verdien liever wat extra dan dat ik geld uit moet geven aan een kamer waar niemand in woont”

Amber is niet de enige. Zo verhuurt Akila Ksatryo haar kamer deze zomer voor een hogere prijs. “Ik ga op vakantie en kan het geld wel gebruiken voor het reizen. Ik verdien liever wat extra dan dat ik geld uit moet geven aan een kamer waar niemand in woont.” Ook Tim de Jong* probeert te verdienen met de onderhuur van zijn kamer. “Ik ga een maand op reis door Thailand. Ik vraag vijftig euro meer om de kosten van mijn reis te dekken.” Tim heeft toestemming van zijn huisbaas gekregen om zijn kamer onder te verhuren.

Huurcontract

Toch krijgt niet elke student goedkeuring daarvoor. In veel huurcontracten hebben huisbazen vastgelegd dat studenten hun kamer niet mogen onderverhuren. Bij Maxx Verhuur in Groningen snappen ze deze huisbazen wel: “Het is contractueel erg lastig. Mocht de onderhuurder schade veroorzaken, dan is er altijd discussie wie daarvoor opdraait.”

Maxx Verhuur zegt wel dat veel studenten hun kamer onderverhuren. “Het is een goede optie voor mensen die bijvoorbeeld twee of drie maanden op stage gaan”. Studenten die via hun een kamer huren, mogen deze wel onderverhuren: “Maar leg dit goed schriftelijk vast. Scheelt een hoop gedoe.”

Gekkenhuis

Ondanks dat het niet altijd legaal is, huren veel internationals een kamer tijdens de zomer om op zoek te gaan naar een kamer voor de rest van hun studie. Zo ook Ion, maar erg optimistisch is hij niet. “De meeste mensen willen je eerst ontmoeten voordat je iets kan huren, dus in theorie helpt het om vanuit Groningen te zoeken. Maar gezien de concurrentie zal het waarschijnlijk niet zoveel uitmaken.’’

Ion denkt dat het in september weer een gekkenhuis zal worden. Worst case scenario? “Dan neem ik mijn slaapzak en vind ik wel een knus plekje ergens in de stad. Ik heb geen idee of dat echt nodig zal zijn.’’

*Op verzoek zijn deze namen gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.