Drag Queen Community in Groningen: mainstream of underground?

In tien jaar tijd is RuPaul’s Drag Race uitgegroeid tot een fenomeen: een talentenjacht op televisie voor drag queens met als host RuPaul, een Amerikaanse drag queen, acteur, model, zanger, songwriter en televisiepersoonlijkheid. Sinds de komst van dit programma snappen mensen beter wat drag is. “Het wordt daardoor ook meer geaccepteerd en gevierd in Groningen”, zegt drag queen Trés Latraj. Maar volgens Bernabela zijn er in Groningen weinig mogelijkheden voor drag, vooral niet op professioneel niveau.

Trés Latraj is de drag naam van Franklin Bernabela. In 2012 begon hij met drag. “Tijdens het uitgaan zag ik veel mensen “verkleed”, onder andere drag queens, en ik wilde ook graag meedoen.” Er zijn weinig mogelijkheden voor drag in Groningen, maar er zijn wel een paar drag nights in de stad. De Rits en Tram 13 organiseren regelmatig dit soort avonden voor drag queens. Volgens Bernabela komen er langzamerhand een paar events bij.

Dat er weinig evenementen zijn voor de queer community beaamt Michiel Teeuw ook. Teeuw is organisator van Glitterbomb Glamarchy. Dit feest is er om een veilige ruimte te creëren voor onder andere transmensen. “Het clubleven voelt niet altijd even veilig hier.” Teeuw is zelf geen drag queen. Maar transformeert zichzelf wel voor performances. Niet op de traditionele drag manier. Geen stereotype diva of vrouw, maar kunstzinnige en abstracte make-up en kleding.

Raoul Carlos zegt dat het in Groningen voor hem ontbreekt aan spanning en net dat extraatje. Daarom is hij nu elke zaterdag als clubkid, een vorm van drag, te vinden in een club in Amsterdam. Daar staat hij elk weekend met zijn ‘bakkes vol make-up’ in de club.

Anastasia Von Beaverhausen, Dolly Wood en Lola Lasagne zijn onder andere actief  als drag in Groningen. Bernabela laat weten dat er naast hem en de hierboven genoemde drags nog zo’n zes actieve drag queens zijn. In totaal zijn er dus ongeveer tien actieve drags in Groningen.

“Er zijn natuurlijk nog mensen die heel stom reageren, op straat, op social media, maar dat wordt minder en minder.” Dit komt volgens Bernabela onder andere doordat RuPaul’s Drag Race zo populair is. Carlos is het daar mee eens. “RuPaul heeft ervoor gezorgd dat drag weer mainstream is geworden.”

Maar sinds wanneer is drag mainstream geworden? Dat zie je hieronder in de video!

Geschiedenis Drag Queens on Biteable.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.