Vivianne Miedema (midden) wordt bejubeld na een van haar twee treffers tegen Kameroen - ANP

Het WK vrouwenvoetbal: een uitleg

Door: Eva Maring en Niek Teune

Het Nederlands vrouwenelftal speelt vanavond om 18.00 de laatste poulewedstrijd tegen Canada. Veel Oranjefans zitten aan de buis gekluisterd terwijl er ook nog mensen zijn die nog steeds niet weten waar het precies om gaat. Wij leggen het uit.

Geschiedenis

Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal werd in 1991 voor het eerst gehouden, in China. Aan deze eerste editie namen 16 landen deel. Tegenwoordig spelen er naast het gastland, 23 andere landenteams in de eindronde. Over de afgelopen 7 edities is de Verenigde Staten de koploper in het aantal prijzen. Zij gingen er drie keer met de winst vandoor en wisten in elke editie in de top drie te eindigen.

Het Nederlands vrouwenvoetbaleftal wist zich twee keer te kwalificeren voor het toernooi. In 2015 werden ze uitgeschakeld in de achtste finale. Dit jaar wordt het nog spannend. Nederland staat door de EK titel onder druk om goed te preseteren. Bij de bookmakers staan ze op de vijfde plaats voor het winnen van de WK titel.

Locatie

Het WK Vrouwenvoetbal 2019 vindt plaats in Frankrijk. Tussen 7 juni en 7 juli worden alle voetbalwedstrijden gespeeld, verspreid over negen stadions door het hele land. De eerste wedstrijd van het toernooi vond in Parijs plaats. In Parc des Princes, het stadion van Paris Saint-Germain, speelden Frankrijk en Zuid-Korea de openingswedstrijd op vrijdagavond 7 juni. Het Nederlands Elftal startte het wereldkampioenschap in Le Havre, waar de dames op dinsdag 11 juni in het nieuwe Stade Océane met 0-1 wonnen van Nieuw-Zeeland. Vervolgens wonnen de vrouwen op zaterdag 15 juni met 3-1 van Kameroen in Valenciennes.

De laatste groepswedstrijd spelen de Oranjedames vanavond in Reims. Deze historische stad ligt in het noordoosten van Frankrijk. Hopelijk kan het Nederlands Elftal na de groepsfase ver doorstoten in de knock-outfase. Als Oranje de halve finale weet te halen, speelt het in Lyon in het zeer moderne Stade de Lyon. Meer dan 58.000 toeschouwers kunnen dan de Leeuwinnen naar de finale schreeuwen, die ook in Lyon gespeeld zal worden op zondag 7 juli om 17.00 uur.

Het Nederlands elftal

De selectie van het Nederlands elftal werd door bondscoach Sarina Wiegman in april bekendgemaakt. Ze had het voornemen om in totaal 23 speelsters mee te nemen naar het toernooi in Frankrijk. Onder andere Stefanie van der Gragt en Victoria Pelova, die op de terugweg waren van blessures, maken deel uit van de groep.

In de eerste twee wedstrijden deed de bondscoach een beroep op de vaste kern, die in een vertrouwde 4-3-3-opstelling speelde. Anouk Dekker speelde de eerste groepswedstrijd niet mee vanwege een schorsing, terwijl Stefanie van der Gragt de tweede wedstrijd tegen Kameroen liet schieten. Ze zit vanavond wel op de bank tegen Canada. Vermoedelijk verschijnen recordinternational Sherida Spitse en – sinds haar twee doelpunt tegen Kameroen – topscoorder aller tijden Vivianne Miedema wel aan de aftrap.

De basisspelers en vaste wisselspelers komen voorbij in de slideshow.

De bondscoach

Bron: Jeroen Bont

Sarina Wiegman is sinds januari 2017 de bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, na tussen 2014 en 2016 verschillende functies bij het nationale elftal te hebben bekleed. Tot nu toe is er sprake van een gelukkig huwelijk; een halfjaar na haar aanstelling won Wiegman het EK met de Oranjeleeuwinnen. Het leverde haar een prijs ‘Beste Vrouwelijke Trainer van het Jaar’ op, uitgereikt door Wereldvoetbalbond FIFA. Als voetballer speelde ze negen jaar lang clubvoetbal voor Ter Leede. Daar won ze tweemaal de landstitel en een keer de KNVB beker. Daarnaast kwam ze 104 keer in actie voor het Nederlands Elftal. Als voetballende international pakte ze geen prijzen, maar Wiegman hoopt na het gewonnen EK nu ook een WK op haar palmares bij te kunnen schrijven.

De stand tot nu toe

Het Nederlands elftal is ingedeeld in Poule E met Nieuw-Zeeland, Canada en Kameroen. De Oranjeleeuwinnen hebben tot nu toe lastige wedstrijden gespeeld tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen. Toch slaagden ze er wel in om met winst te eindigen, 0-1 tegen Nieuw-Zeeland en 3-1 tegen Kameroen. Als Nederland vandaag de wedstrijd tegen Canada weet te winnen spelen ze op 25 juni om 21.00 tegen Japan. Als Nederland verliest spelen ze op 24 juni 21.00 tegen de de tweede van poule F. Op dit moment is dat Zweden.

Andere landen die al verzekerd zijn van een plek in de achtste finales zijn: Duitsland, Noorwegen, Australië, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië en Japan.

De topscoorster tot nu toe is de Amerikaanse Alex Morgan. Zij wist al 5 doelpunten op haar naam te schrijven in één wedstrijd. Hierna volgt de Australische Kerr met eveneens vijf doelpunten en de Braziliaanse Cristiane met vier doelpunten.

De titelfavorieten

De Verenigde Staten is qua ranking de grootste favoriet voor het winnen van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. Zij wisten al drie keer de prijs op hun naam te schrijven en wonnen ook het afgelopen wereldkampioenschap in 2015. Op alle overige WK’s wisten de Amerikaanse vrouwen minstens de halve finale te bereiken. Naast dat ze regerend kampioen zijn staan ze ook op nummer één op de FIFA-ranking.

Echter, volgens de bookmakes wordt Frankrijk wereldkampioen. Frankrijk heeft het thuisvoordeel door het extra support op de tribunes. Daarnaast is Frankrijk al jaren één van de bepalende landen in het vrouwenvoetbal. Drie EK’s op rij haalden ze de kwartfinales en ook op het WK en de Olympische Spelen wisten ze de laatste jaren ver te komen.

  1. Frankrijk
  2. Verenigde Staten
  3. Duitsland
  4. Engeland
  5. Nederland 

Met Frankrijk op nummer één en de Verenigde Staten op nummer twee is Duitsland te vinden op nummer drie, Engeland op nummer vier en Nederland op nummer vijf. De Nederlandse vrouwen hebben door hun EK overwinning veel druk op hun schouders om ook op het WK goed te presteren.

Vanavond gaan we zien of de twee overwinningen van het Nederlands elftal voor genoeg vertrouwen hebben gezorgd om ook vandaag te winnen tegen Canada.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.