Groningse kroegen merken niet veel van Dry January

GRONINGEN – Kroegen, cafés en brouwerijen in Groningen merken niet veel van de populariteit van Dry January. Het aantal gasten en de omzet van tien bedrijven in de stad is deze maand niet minder dan normaal in deze tijd van het jaar. Wel merken kroegeigenaren een groeiende vraag naar alcoholvrij bier.

Dry January houdt in dat mensen in januari een maand lang geen alcohol drinken. Het doel van de alcoholpauze is het creëren van bewustwording en om te ontdekken wat alcohol met de gezondheid doet. Het idee komt uit Groot-Brittanië en is dit jaar groter dan ooit.

Volgens de site Ikpas, waar mensen zich kunnen opgeven, doen er dit jaar 41.466 Nederlanders mee. Dat is bijna twee keer zoveel als vorig jaar. Volgens RTV Noord doen er dit jaar 1.639 Groningers mee. In werkelijkheid doen er nog veel meer mensen mee, want niet iedereen meldt zich officieel aan via de site.

De voordelen van een maand zonder alcohol, volgens Ikpas.nl

Toch was de populariteit niet direct merkbaar in kroegen en cafés. Bij brouwerij Bax bier is de omzet deze maand zelfs iets hoger dan voorgaande jaren in januari. Wel merken kroegeigenaren elk jaar in januari dat het wat rustiger is. “Januari is altijd een rustige maand, maar er komen niet minder klanten dan in voorgaande jaren in januari,” zegt Bas Berendsen, eigenaar van café Der Witz. Wel merkt hij dat mensen die geen alcohol bestellen vaker voor alcoholvrij bier gaan dan voor frisdrank of warme dranken.

Ook Jaap van de Weide, directeur van brouwerij Grunnbier, sluit zich daarbij aan. Hij ziet de groeiende populariteit van alcoholvrij bier, maar dat heeft volgens hem geen relatie met Dry January. De brouwerij overweegt in te toekomst een alcoholvrij bier te brouwen. “Dat wordt dan geen alcoholvrije pilsener, want dan moeten we concurreren met de grotere namen die al langer alcoholvrij bier produceren.” Over wat het dan wel gaat worden kan Van de Weide nog niks zeggen, maar het zal dus in elk geval een speciaalbiertje worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.