Buurtvernieuwingsfeest in zicht, maar Selwerd nog verre van ‘af’

GRONINGEN – 14, 15 en 16 februari viert de Noord-Groningse wijk Selwerd het ‘buurtvernieuwingsfeest’. Het feest zal in het teken staan van de hervormingen die de gemeente in samenwerking met andere instanties en bewoners door heeft gevoerd en nog gaat voeren in de wijk. Toch zit de uitwerking van de plannen nog maar in de beginfase.

De vernieuwingen zijn in 2018 begonnen en zijn onderdeel van een tienjarenplan. De gemeente voert de projecten uit in samenwerking met onder andere woningcorporaties, WIJ-Selwerd, scholen, ondernemers en bewoners onder de naam Sunny Selwerd. Zo zijn er nieuwbouwprojecten en sociale projecten opgezet. De Beukenhorstflat is een voorbeeld van een nieuwbouwproject dat al af is. Onder de sociale projecten vallen het wijkrestaurant en de buurttaxi die de wijk tegenwoordig heeft.

Een van de projecten die nog van start moeten gaan is het herinrichten van de Mispellaan. David Bergtop, woordvoerder van Sunny Selwerd, vertelt dat het de bedoeling is dat dit een zogenaamde ‘leefstraat’ wordt. “Je ziet nu dat het een vrij brede weg is waar vooral auto’s rijden. Na de zomer gaat de schep in de grond en wordt de weg onder andere smaller en kindvriendelijk gemaakt.”

Volgens Bergtop zijn er ook vernieuwingen die sommige buurtbewoners niet als een verbetering ervaren. Zo betekenen de nieuwe flats dat sommige oude woningen gesloopt zijn. “Sommige bewoners zien dit juist als een kans, omdat ze een nieuwe woning en een vergoeding kunnen krijgen”, zegt Bergtop. “Maar andere bewoners vinden het natuurlijk erg vervelend om hun woning te verliezen.”

Bovendien is volgens Bergtop niet iedereen er even blij mee dat er steeds meer studenten in de wijk komen wonen. Ook zorgen de verschillende culturele achtergronden van bewoners van de wijk soms voor botsingen. “Er wonen hier maar liefst 88 culturen bij elkaar, dus dan krijg je dat soms.” 

Buurtbewoner Maarten Brandts Buijs noemt Selwerd ‘sleets’. “Het groen wordt bijvoorbeeld niet goed onderhouden; het is allemaal net niks”, zegt Brandts Buijs. Ook hij vindt het gebrek aan sociale samenhang in de wijk een probleem. “Arm, rijk, jong, oud en mensen van allerlei verschillende afkomsten wonen hier naast elkaar”, aldus Brandts Buijs. Lachend vult hij aan: “Maar misschien is het juist die diversiteit die Selwerd Selwerd maakt. Er is absoluut een verbeterslag nodig, maar de eerste veranderingen zijn al zichtbaar.”

Buurtbewoner Rolf Schaafsma vertelt dat hij al 53 jaar in Selwerd woont. “Ik vind het een hele fijne wijk en merk ook dat de straten de laatste jaren een stuk beter schoon gehouden worden”, vertelt Schaafsma. Over de trottoirs is Schaafsma minder te spreken. “Die moeten echt beter. De tegels liggen erg scheef en ik ben laatst nog gevallen.”

Het driedaagse wijkfeest zal plaatsvinden in Flat aan de Berkenlaan in Selwerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.