Cafetaria’s schrikken niet meer van een overval

GRONINGEN – Groningse cafetaria’s kijken niet meer op van een overval. Dat blijkt uit een rondvraag bij horecagelegenheden in de stad. Afgelopen zaterdag werd Cafetaria Kerklaan in Groningen overvallen door twee jongemannen, en ook vorig jaar zijn er meerdere overvallen gepleegd. Hoe is dit voor cafetariamedewerkers?

Niet heel schokkend, blijkt uit een kleine peiling bij cafetaria’s in Groningen. “Ja, wat kun je eraan doen? Het hoort niet, maar het gebeurt,” aldus een medewerker van Foodmaster Groningen. “Het is vrij normaal geworden en je moet gewoon verder,” zegt ook een medewerker van Cafetaria Kapteyn. 

In een jaar tijd zijn er elf cafetaria’s in de stad overvallen. Data en locaties zijn terug te vinden in afbeelding 1.

Afbeelding 1

Toch voelen cafetaria’s in de binnenstad zich doorgaans relatief veilig: “Overvallen zijn wel gaande ja, maar niet zozeer in de binnenstad,” aldus Lekkel Lekkel. Ook cafetaria’s gesitueerd aan drukke straten voelen zich niet bedreigd: “We zitten in de Folkingestraat en daar rijdt vrij vaak politie. We hebben nog geen last gehad van verdachte praktijken,” aldus de Frietwinkel. Restaria South herkent dit: “We zitten aan een drukke weg. We zijn er niet per se bang voor. Maar goed, het kan natuurlijk overal gebeuren.”

Toch zijn de meeste cafetaria’s wel voorbereid en proberen ze de kans en de impact van een overval zo klein mogelijk te houden. Tijdens de donkere winterperiode zijn sommige eetgelegenheden minder lang open, staan er aan het einde van de dag minstens twee werknemers in de winkel en ligt er zo min mogelijk geld in de kassa. Cafetaria Plaza: “We werden een paar jaar geleden overvallen en de angst zit er daarom nog wel een beetje in. We sluiten nu drie dagen in de week eerder en hebben ‘s avonds een van de twee ingangen dicht.”

Politie Noord-Nederland vindt het goed dat deze maatregelen genomen worden. “En zorg voor goede camerabeelden. Als er dan een overval gebeurt, kunnen de verdachten sneller opgespoord worden,” aldus een woordvoerder van de politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.