Coronavirus verspreidt zich ook in digitale wereld

GRONINGEN – Plague Inc, een mobiele game waarin je zoveel mogelijk mensen met een virus moet besmetten, stond vorige week bovenaan in de wereldwijde downloads van betaalde apps. Waarschijnlijk vanwege de uitbraak van het coronavirus.

In de Chinese stad Wuhan werden begin december de eerste mensen ziek van een nieuw soort coronavirus, dat lijkt op het eerder uitgebroken SARS. We weten dat deze virussen infecties aan longen en luchtwegen veroorzaken, maar over deze nieuw variant is weinig bekend. Het virus is bij ongeveer 2700 mensen vastgesteld, waarvan 81 patiënten zijn overleden. Er zijn op dit moment 20 Nederlandse burgers in Wuhan die de overheid zo spoedig mogelijk wil evacueren.

Volgens Ndemic Creations, het bedrijf achter de game, ligt de populariteitsstijging in de lijn der verwachting. “Iedere keer als ergens een besmettelijke ziekte uitbreekt, wordt de app meer gedownload dan normaal. Dat lijkt misschien luguber, maar we denken dat mensen in zulke gevallen meer behoefte hebben aan hoe een virus werkt.” De game-maker wil mensen wel duidelijk maken dat Plague Inc voornamelijk een spelletje is en geen wetenschappelijk model.

Verder liet Ndemic Creations weten dat de servers het zwaar hadden met de stroom van nieuwe gebruikers.

David Nieborg, deskundige op het gebied van games, ziet een logische verklaring voor de populariteit van Plague Inc. “Als er nieuws is over een groot onderwerp in de maatschappij, zoals een mogelijke epidemie van het coronavirus, heeft dat natuurlijk effect op de populaire cultuur.” De informatie van het nieuws beïnvloedt dus onze interesse in bepaalde onderwerpen. “Zo zie je dat een documentaire over de griep op Netflix (Pandemic) ook opeens heel populair is.”

Mark Hoekstra (25) speelt de game al sinds mei vorig jaar. “Ik zocht een leuke app die ik kon spelen op vakantie en deze stond toen hoog tussen de aanbevolen apps in de Playstore.” Mark kreeg nooit het gevoel dat de informatie uit de game één op één klopte met de werkelijkheid, “dan zouden virussen wel heel makkelijk de mensheid uitroeien.” Wel denkt hij nu een beter beeld te hebben van hoe een virus zich kan aanpassen en op wat voor manieren het overdraagbaar is.

Het spel is sinds het uitkwam in 2012 meer dan 150 miljoen keer gedownload en is beschikbaar in alle appstores en voor gameconsoles.

Coverfoto via https://gamedeals-blog.com/tag/plague-inc/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.