Groningse politiek verdeeld over legalisering drugs

GRONINGEN- Een aantal politieke partijen in Groningen is nog niet overtuigd van het legaliseren van verboden drugs als xtc, cocaïne, paddo’s en GHB. D66 heeft samen met verslavingsinstituut Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben een manifest opgesteld die een open discussie hierover wil starten. ‘‘Het is naïef om te denken dat als we alles verbieden mensen geen drugs meer gaan gebruiken,’’ aldus Wieke Paulusma (D66).

Volgens Paulusma is vooral het gezondheidsstandpunt een belangrijke drijfveer voor D66. ‘‘We doen dit omdat we niet weten wat er in verboden drugs zit. Door legalisering van verboden drugs kunnen we beter weten wat mensen precies gebruiken.” Het is volgens Paulusma belangrijk om de grimmige sfeer rondom de drugswereld weg te halen. ‘‘Laat het maar een bedrijfstak worden.’’

Niet alle politieke partijen zijn overstag. Maarten van der Laan (PvdA) vindt de discussie belangrijk, maar ziet nog veel haken en ogen aan de legalisering van drugs. De timing van het manifest is volgens Van der Laan goed omdat veel mensen een legalisering zien zitten. ”Maar eerst is het belangrijk om wiet te legaliseren en om dan verder te kijken naar de mogelijkheden. Het gaat nu te snel. We moeten kleine stappen zetten ander wordt het onrealistisch,’’ aldus Van der Laan.

Ook Lucy Wobma (SP) ziet nog problemen. ‘‘ De SP is altijd al voor het beter reguleren van drugs geweest. We moeten het hoofd koel houden en onderzoeken hoe we het beste kunnen streven naar een realistisch drugsbeleid.” Wobma benadrukt dat de SP op geen enkele wijze een gevoel van vrijheid en blijheid rondom drugs wil vergroten. ”We spreken dan ook liever over reguleren dan over legaliseren.”

Marten Duit (Student en Stad) ziet vooral positieve ontwikkelingen door legalisering van een grote groep drugs. ‘’MDMA en xtc zijn relatief onschadelijk.’’ Doordat het illegaal is, laten mensen niet altijd de drugs testen waardoor vervuiling kan plaatsvinden. Door legalisering kunnen deze risico’s volgens hem verdwijnen. ‘‘Wat ons betreft hoeft er niet eens een discussie aangewakkerd te worden, we moeten het gewoon doen’’.

D66 heeft de hashtag #ikmaakmedrug in het leven geroepen om aandacht te vestigen op deze kwestie.

Foto van Arek Socha via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.