“Ik denk dat veel studenten het Forum nog niet hebben gevonden”

GRONINGEN – Na de feestelijke opening in november maakt het Forum momenteel zijn eerste tentamenperiode mee. Op enkele tafels liggen bierviltjes of staan bordjes dat je er niet mag studeren. Hoe zit dat?

Sonson Lykama (20) is student aan de Hanzehogenschool en is aan het studeren op de grote trap bij de ingang. “Op dit moment is het niet zo druk, maar er zijn nu al niet zoveel plekken meer over. Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als het straks wel chaos is.” Hij vindt het heel raar dat je op sommige plekken niet mag studeren. “Het voelt een beetje alsof er een niet-roken bordje staat. Terwijl niemand last van je heeft als je studeert, het is helemaal niet slecht voor anderen.”

Het Forum is onder andere bedoeld als studieplek voor Hanzestudenten omdat die tijdens tentamenperiodes niet in de Universiteitsbibliotheek mogen studeren. “Ik denk dat veel studenten het Forum nog niet hebben gevonden,” zegt hij. “Voor mij zou dit ook niet de eerste keus zijn, want het is een beetje chaos hier waardoor je snel afgeleid wordt.”

Volgens Pernille Claessen, communicatiemedewerker van het Forum, zijn er momenteel honderdtachtig tot honderdnegentig ‘dedicated’ studieplekken. “Het is niet de bedoeling dat alle stoelen gevuld zijn door studenten met laptops, er moet ook plek zijn voor mensen die gewoon een boek of een krant willen lezen. We hebben inmiddels verschillende functies. Dus er moet ook plek zijn voor andere mensen dan studenten.” Maar, zegt ze, “wat mij betreft kunnen we al naargelang de drukte flexibel omgaan met de studieplekken. Pas als mensen elkaar in de weg komen te zitten dan gaan we vragen of studenten ergens anders kunnen gaan zitten.”

De drukte viel volgens Claessen tot nu toe mee. “Ik had niet echt het idee dat het te vol was en dat er echt een storm op studieplekken was.” Normaliter mag je studeren op de eerste, derde en achtste verdieping van het Forum, en eventueel op de zesde als er bordjes staan dat dat mag.

Foto: Weike van Koolwijk

Yessica Hemerhorst (17) vind de bordjes onzin. “Want er zijn al niet zoveel studieplekken hier, en dan gaan ze ook nog dit soort bordjes neerzetten. Ik maak best vaak mee dat het zo vol is dat je nergens kunt zitten. Ik zit hier wel gewoon ondanks het bordje, want waarom niet.”

Arie Ruiter (84) leest iedere morgen een krantje in het Forum. Hij wijst naar de bierviltjes waarop staat dat dit geen studieplek is. “Ik vind het ontzettend geweldig dat ze dit gedaan hebben,” zegt hij. “Maar ik weet niet of iedereen zich er aan houdt. Vorige week was het hier bijvoorbeeld ontzettend vol.” Hij is vol lof over het nieuwe Forum. “Alleen de koffie vind ik te duur hier, maar die haal ik dan maar ergens anders.”

Studieplekken in Groningen tijdens de tentamenperiode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.