“Bryant deed echt alles om te winnen”

GRONINGEN – Zondag overleed de wereldberoemde oud-basketballer Kobe Bryant (41) in een helikoptercrash. Bij de crash kwamen nog acht anderen om, waaronder zijn 13-jarige dochter. Met Bryant verliest de sportwereld een icoon. Wat maakte hem zo legendarisch?

Niet verzaken in trainingsarbeid, vroeg opstaan als het nodig was. Kobe Bryant was een absolute winnaar. “Ik ken het verhaal dat hij oefende in een donkere sporthal om te kunnen mikken. Gewoon het licht niet aanzette. Extreme situaties opzoeken om maar voorbereid te zijn. Hij deed echt alles om te winnen. Een echte winnaar”, vertelt Anne van Dijk, werkzaam als video-analist bij Feyenoord Basketbal en woonachtig in Drenthe.

Van Dijk (54) was in het verleden hoofdcoach bij onder andere BV Groningen en Aris Leeuwarden en is al decennia fan van de Los Angeles Lakers, het team waar Kobe Bryant gedurende 20 jaar zijn gehele professionele carrière zou spelen en uit zou groeien tot een legende binnen de NBA (de Amerikaanse basketbalcompetitie, red.). Ook voor hem kwam het nieuws als een enorme schok. “Hij was ook niet omstreden. Je hebt in Amerika Kobe-haters en Kobe-fans”, legt Van Dijk uit. “Maar hij heeft heel veel mensen geïnspireerd. Ik ben een Lakers-fan, dus voor mij is hij een held. Ik vond zijn manier van spelen mooi en op het veld ging hij tot het uiterste.”

Kobe Bryant werd een NBA-icoon in een tijdperk dat de hele wereld dat volgen kon. “En vandaar dat hij natuurlijk zo’n impact heeft gehad op de hele wereld”, meent Van Dijk. “Daarom maakt het nu echt wat los. Je moet hem zien op het niveau van de Messi’s en de Ronaldo’s. Gewoon het beste van het beste. En wat hem vooral kenmerkt is dat hij bijna op het bezetene af probeerde overal goed in te zijn. Daarom is hij ook zo ver gekomen, omdat hij altijd alles ervoor heeft gedaan.”

“Als je zo’n status bent, dan mag je natuurlijk ook een boel. Maar als het erop aankwam, dan schoot Kobe ze er over het algemeen ook in”, vertelt Van Dijk. Bryant scheurde een paar seizoenen voor zijn pensioen een achillespees in de wedstrijd. In plaats van zich direct te laten wisselen, nam de basketballer eerst zelf de vrije worp die hij kreeg omdat er een fout op hem was gemaakt. “Dus dan staat-ie met een gebroken achillespees twee vrije worpen erin te mikken.” Mede dankzij de vrije worpen van Bryant wonnen de Lakers de wedstrijd.

Samen met Shaquille O’Neal domineerden de Lakers van Kobe Bryant jarenlang de NBA. Maar twee alpha dogs in een topteam, dat zorgde voor onenigheid, met het uiteindelijke vertrek van O’Neal tot gevolg. “Ze claimden allebei de leider te zijn, maar dat echt zijn kan er natuurlijk maar een.” Toen O’Neal eenmaal gestopt was kwam de waardering terug. In zijn afscheidswedstrijd scoorde Bryant er lustig op los. Van Dijk vertelt hoe dat ging: “Hij werd competitief, dus O’Neal daagde hem uit: Ga jij maar eens even vijftig scoren. Maar dan scoort-ie er natuurlijk zestig. Dat soort dingen kenmerkte de man gewoon een beetje.”

Ook zijn score van 81 punten tijdens een wedstrijd in 2006 was een hoogtepunt. Slechts een keer eerder scoorde iemand méér punten tijdens een professionele basketbalwedstrijd. Een dag voor het overlijden van Bryant passeerde de goedbevriende LeBron James hem als nummer drie op de eeuwige ranglijst van topscorers in de NBA. Bryant feliciteerde hem met het heugelijke feit op Twitter. Nog dezelfde dag werd het noodlottige ongeval in de helikopter Bryant fataal. “Het is voor het basketbal, maar ook ver daarbuiten, een triest verhaal. Er leggen natuurlijk dagelijks mensen het loodje, maar dit was een blikvanger die invloed heeft gehad op een heleboel mensen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.