Zuidlaren – binnenkort een eeuwige rustplaats voor moslims?

Foto: Shutterstock.

GRONINGEN – Op 1 juni moet het gebeuren – de begraafplaats Lits-de-Fenix in Zuidlaren wordt verkocht aan stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN). De stichting heeft inmiddels de helft van de benodigde 410.000 euro ingezameld. Floor van Randen, de huidige eigenaar van de 5400 vierkante meter grote begraafplaats, hoopt met de verkoop het tekort aan islamitische begraafplaatsen in Nederland te kunnen verminderen. Met zijn grond moet dat kunnen: “Het is een heel mooi stukje Drenthe.”

Hamed Amrino, voorzitter van BIBIN, is blij dat Van Randen zijn stichting benaderde voor de verkoop. Meer islamitische begraafplaatsen zijn volgens hem hard nodig in Nederland: “Wij willen landelijke dekking hebben.” Dit zou ervoor zorgen dat alle moslims in Nederland op een plek dicht bij huis begraven kunnen worden. En daar hebben zij hun eigen, speciale plek voor nodig. Van Randen vond het daarom vanzelfsprekend om BIBIN zijn begraafplaats te koop aan te bieden: “Voor moslims is er nog geen begraafplaats in Nederland, behalve een kleintje in Almere.”  

De locatie van de beoogde islamitische begraafplaats.

Maar waarom zijn er dan specifiek islamitische begraafplaatsen nodig? “Waarom zijn er joodse begraafplaatsen, waarom zijn er protestantse begraafplaatsen?” antwoordt Amrino op deze vraag. Andere geloofsgemeenschappen hebben ook hun eigen begraafplaatsen om religieuze redenen. “Bij ons, net als bij de joodse gemeenschap, mogen graven niet geruimd worden,” legt hij uit. Dit gebeurt op andere Nederlandse begraafplaatsen meestal wel na een paar decennia.

Volgens Amrino is er op de beoogde islamitische begraafplaats, die hij ‘Riyad al Jannah’ wil gaan noemen, plek voor 1700 graven. Dit zou het de grootste begraafplaats van West-Europa maken. Overigens niet met opzet: “In West-Europa zijn veel kleine begraafplaatsen, met 100 tot 200 plekken. Het was niet de bedoeling om de grootste te zijn, maar voor zo veel mensen is gewoon plaats op de grond in Zuidlaren,” vertelt hij. Die ruimte is nodig: aangezien de graven nooit geruimd worden, raakt de begraafplaats sneller vol.

Onder Nederlandse moslims is al grote belangstelling voor Riyad al Jannah: “Heel veel mensen willen al een plek reserveren,” aldus Amrino. “Wij nemen reserveringen niet aan – we willen pas grafrechten verkopen als de grond aangekocht is.” Om hiervoor genoeg geld in te zamelen, heeft BIBIN nog vijf maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.