Een veiliger TikTok begint bij een geïnteresseerde ouder

GRONINGEN – TikTok, het sociale netwerk dat vooral populair is onder kinderen, censureerde content van gehandicapten, transgenders en obese gebruikers en beperkte het bereik ervan. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Het is het zoveelste smet op het blazoen van de app. Wat kunnen ouders doen om hun kinderen te beschermen?

TikTok is waanzinnig populair. In TikTok, eerder bekend als Musical.ly, kunnen gebruikers korte muziekvideo’s van maximaal een minuut maken en met elkaar delen. Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de UvA, denkt dat de app populair is door een aantal factoren. “Het is een netwerk, je kunt alles volgen van celebrities en influencers maar ook van je beste vrienden of vriendinnetjes. Ook is de app heel functioneel, het werkt eenvoudig en intuïtief. Het is heel eenvoudig om iets aan een videootje toe te voegen en te delen met je vrienden. En dat sluit heel erg aan bij hoe vooral heel jonge mensen zich op het schoolplein begeven.”

TikTok maakte een ongekend snelle groei door sinds de app in augustus 2018 in de huidige vorm op de markt verscheen.

De laatste tijd is de sociale app echter vooral negatief in het nieuws. Het beperkte privacybeleid kwam eerder al onder vuur kwam te liggen en nu blijkt dat gehandicapten, transgenders en obese gebruikers in hun content en de verspreiding daarvan worden beperkt. Volwassenen met kwade bedoelingen krijgen vrij spel om ongepaste reacties naar jonge gebruikers te sturen. Hoe kunnen ouders er zelf voor zorgen dat hun kinderen toch veilig gebruik kunnen maken van de app?

“Ouders overschatten vaak hun kind”, meent Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media. “Ze denken: die kinderen hebben heus wel door dat ze dit niet mogen, want dat hebben we zo afgesproken. Dan lijkt het alsof je daarmee klaar bent. Maar je moet voortdurend met je kind in gesprek blijven. Wat maken ze daar mee, welke keuzes maken ze, welke leuke en minder leuke dingen hebben ze gezien? Dat vergeten sommige ouders nog weleens.”

“Tieners communiceren anders dan volwassenen”, beaamt Deuze. “Ze maken speels gebruik van geintjes, van speldenprikjes. Wetenschappelijk noem je dat pathische communicatie, zoals volwassenen een schouderklopje of knipoog zouden geven of de deur voor iemand openhouden. Weinig inhoudelijk, maar wél essentieel voor het onderhouden van contacten. Via TikTok kan dat nog sneller dan met Facebook of Twitter.”

Om te zorgen dat je als ouder betrokken kan zijn, kun je er samen met het kind al op jonge leeftijd aandacht aan besteden. “Je hoeft ze niet voortdurend over de schouder te kijken, maar je moet wel interesse tonen, goed luisteren”, legt Pardoen uit. “Jaren geleden zei ik al dat als je aan tafel zit, je best eens kunt vragen: ‘Hoe was het vandaag op internet? Hoe was het vandaag in jouw game, wat heb je voor leuks meegemaakt?’ Dat klinkt gek, maar het is wel de basis van je verplaatsen in die wereld. En dat je dan ook weet ook om welke app of game het precies gaat. Zorgen dat je weet wat ze spelen, net zo goed als je weet op welke sport ze zitten.”

“Het is ook positief dat het internet open en vrij is”, denkt Deuze. “Of het nou op het schoolplein gebeurt of in de virtuele wereld, ouders moeten daarin geïnteresseerd blijven. Het probleem is dat je als ouder er niet van af weet. Speel eens samen met je kind een spel. Daar ligt een mooie uitdaging, daar is een hele wereld aan te winnen.”

6 tips voor een veiliger TikTok:

  • Controleer elke nieuwe volger;
  • Zet het account op privé;
  • Zet de functie voor privéberichten uit;
  • Laat het kind niet de echte naam gebruiken;
  • Laat het kind het TikTok-profiel niet koppelen aan andere sociale media;
  • Krijgt het account veel volgers? Voeg als ouders een zakelijk beheerd e-mailadres toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.