Forse groei horecazaken in Groningen

GRONINGEN- De binnenstad van Groningen zit bomvol kroegen, clubs, koffiebarretjes, lunchrooms en binnenkort twee overdekte foodhallen. Uit onderzoek van Datlinq blijkt dat Groningen 22 procent meer horecazaken kent dan in 2012. Daarmee scoort de provincie hoger dan het landelijke gemiddelde (16 procent).

Deze groei heeft geresulteerd in een horeca-dichtheid in de gemeente van 3,4. Dit houdt in dat er 3,4 horecagelegenheden zijn per duizend inwoners. Alleen Amsterdam (5,2) en Maastricht (4,3) hebben een hogere horeca-dichtheid dan Groningen.

Martijn de Bruin van Datlinq ziet verschillende oorzaken. Onder andere de winkelleegstand is een belangrijke factor. ‘’Er kwamen veel winkelpanden vrij die ingevuld zijn door daghoreca zoals koffiebars en lunchrooms.’’ Ook zorgt de verdwijning van bedrijfskantines en de toename van het aantal zzp’ers dat buiten de deur werkt, tot een forse toename volgens De Bruin. Daarnaast is de groei deels te verklaren door het feit dat mensen vaker buiten de deur eten.

In Groningen wordt ondertussen flink doorgebouwd. In 2020 worden twee overdekte foodhallen geopend op slechts 350 meter afstand. De FoodMerckt aan de Grote Markt en de Mercado aan de Rode Weeshuisstraat. Beide versmarkten worden gebouwd door ontwikkelaar MWPO. De ontwikkelaar wil met de markthallen de leefbaarheid vergroten en ‘’een nieuw stukje binnenstad’’ creëren, zegt eigenaar Kristiaan Capelle in het Dagblad van het Noorden.

De Foodmerckt krijgt op drie verdiepingen eetkraampjes van verschillende ondernemers, een bierbrouwerij en een dakterras.  In de Mercado zal zich op duizend vierkante meter een ambachtelijke bakker, slager, zuivelwinkel, visboer en groenteboer vestigen.

Dat er de afgelopen jaren veel horecazaken in Groningen zijn bijgekomen staat vast. Maar wordt het niet te veel van het goede? De inwoners van Groningen beantwoorden deze vraag. Klik op het onderstaande geluidsfragment om de meningen te horen.

Foto door Pexels via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.