Nieuwe app “Pleintje” methode om kinderen vaker buiten te laten spelen

GRONINGEN – Een nieuwe app genaamd “Pleintje” lijkt een goed initiatief om kinderen meer buiten te laten spelen, denken ouders. De app stimuleert kinderen naar buiten te gaan door ze spellen te laten spelen in ruil voor virtuele knikkers en punten.

“Het is een platform waar kinderen kunnen kiezen tussen spellen. Sportgebonden, maar ook buitenspeelspelletjes zoals verstoppertje en tikkertje. Ze kunnen elkaar daar uitnodigen en samen een spel starten”, vertelt ontwikkelaar Teun Latour (24).

De app werkt met een beloningssysteem, waarbij kinderen knikkers en ervaringspunten kunnen verdienen als ze hun score invoeren. “Het beloningssysteem is al een trend in verschillende games, dus dat hebben we overgenomen. Het stimuleert kinderen om door te gaan”, vertelt Latour.

Evelien van Loon (43) is moeder van twee kinderen en denkt dat dit een goede oplossing is. “Het is natuurlijk eigenlijk belachelijk dat kinderen hier een app voor nodig hebben, in plaats van dat het normaal is om naar buiten te gaan. Maar als iedereen zo afhankelijk blijft van zijn telefoon, is dit denk ik een goede manier om kinderen weer naar buiten te krijgen.” Van Loon is blij met het knikkersysteem: “Door het beloningssysteem denk ik dat het echt kan werken, net als bij sportprestaties: dan krijgen ze er iets voor terug.”

De app is vooral bedoeld als extra hulpmiddel en hoeft niet gebruikt te worden tijdens het spelen. “We willen de ‘vijand’, de telefoon, inzetten als vriend om die stimulans terug te geven”, zegt Latour. “Het is een extra hulpmiddel waardoor kinderen kunnen nagenieten van het buitenspelen en waardoor ze steeds beter worden in de spellen. We werken met een 29/1 systeem, zodat de kinderen 29 minuten buitenspelen en 1 minuut hun telefoon gebruiken.”

Ook Latour heeft gemerkt dat er onder ouders zeker behoefte is naar een manier om hun kinderen vaker buiten te laten spelen met behulp van de app. “We zijn samen met onderzoeksorganisatie GFK (Growth From Knowlegde) een vragenpanel gestart.” Hieruit bleek dat ouders inderdaad behoefte hebben aan een dergelijke app.

Eind maart wordt aan de hand van een pilot getest of de app in de praktijk een succes is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.