Robothond slaat aan in Groningse zorg

GRONINGEN – Robotdieren blijken een succes in de zorg in Groningen en Drenthe. Ze geven cliënten een gevoel van comfort en vergemakkelijkt daarmee het werk van de zorgmedewerkers.

De afgelopen jaren hebben meerdere technologische hulpmiddelen hun intrede gedaan in de zorg voor zwakbegaafden, mensen met dementie, alzheimer en het Syndroom van Korsakov. Robothonden en katten zijn de nieuwste therapeutische methode.

Siep Stoffelsma van de Zinn zorginstelling in Haren ziet dat de robotdieren een succesvolle uitwerking hebben in het half jaar dat zij ze gebruiken. “Wij werken met mensen die terug in zichzelf keren, soms een willekeurige rij van woorden uitspreken. Voor deze mensen is zo’n hond of kat een manier om weer in contact te komen.”

Volgens Stoffelsma komen zulke robots minder bedreigend over voor cliënten dan mensen. Als een medewerker een volzin uitspreekt, kan een cliënt zijn of haar onbegrip niet eens uiten.” Dit gebeurt niet bij een robothond daarmee voelen cliënten zich op hun gemak. Zo praten ze tegen de robots en geeft het hen afleiding, volgens Stoffelsma.

Ook verpleegkundige Jane Dijkstra heeft de meerwaarde van knuffelrobots in de zorg ondervonden. Ze heeft met zwakbegaafden en mensen met dementie gewerkt in Nooitgedacht en zag de uitwerking die de robotknuffels op de cliënten hebben. “Ze geloven dat de dieren echt zijn. Cliënten kunnen de dieren vertroetelen en ze hebben zo echt iets om te doen.”

Technologische hulpmiddel nemen een steeds belangrijkere rol in bij de zorg. Stoffelsma noemt een beamer die cliënten meeneemt in een onderwater, geluidsinstallaties om rustgevende geluiden te produceren en fietsen met schermen om de sensatie van buiten fietsen te geven.

In Nooitgedacht werkte Dijkstra met een bal die oplicht en geluid maakt wanneer zowel de cliënt als een medewerker hem aanraken. Dit moet de band tussen beide versterken.

Bewegende robotdieren bestaan al langer in de zorg. Stoffelsma en Dijkstra noemen beide Paro: een zeehond. Het kostenplaatje van Paro ligt echter met 2000 euro een stuk hoger dan een robothond of kat. Stoffelsma vertelt dat deze tussen de 150 en 200 euro kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.