Stadjers betalen de meeste belasting in provincie Groningen

GRONINGEN – Bijna 180 miljoen euro: zo veel belasting verwacht de gemeente Groningen in 2020 te innen. Dit is bijna 10 procent meer dan in 2019. Inwoners van de gemeente Groningen betalen hiermee de hoogste gemeentelijke belasting (gemiddeld €772 per persoon) van alle Groningse gemeenten. Dit werd duidelijk uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waarom is de belasting in de gemeente Groningen zo hoog, en wat zijn de effecten hiervan?

Inge van Niel, communicatiemedewerker bij de gemeente Groningen, legt uit dat de hoogte van de gemeentelijke belasting niet één duidelijke oorzaak heeft. “De gemeentebelastingen worden vastgesteld door de politiek,” aldus Van Niel. “Het is gecompliceerd.” Hoewel een belastingstijging, zoals van 2019 op 2020, deels verklaard kan worden door inflatie, zijn overige oorzaken niet direct bekend.

Groningen is niet de enige gemeente waar de belasting per hoofd hoog uitvalt. Inwoners van de Groningse gemeenten Het Hogeland en Delfzijl betalen respectievelijk maar 10 en 6 euro minder dan Stadjers. In de gemeente Westerkwartier daarentegen betalen inwoners bijna 300 euro minder per persoon gemiddeld (€475). In gemeenten Veendam en Pekela valt dit getal nog lager uit: de verschillen met de gemeente Groningen zijn saillant.

Lennart Stangenberg, PhD-student aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in gedragseconomie, legt uit dat de hoge belasting van de gemeente Groningen niet per se negatief is voor de inwoners of hoeft te leiden tot protest. “Het hangt ervan af of mensen zien dat hun belastinggeld goed gebruikt wordt,” licht hij toe. “In dat geval zullen ze er niet tegen zijn.” Als de inwoners van een gemeente denken dat hun geld wordt verspild, kan dit wel leiden tot verzet.

Tot nu toe is er geen protest in de gemeente Groningen geweest over de verwachte hoogte van de belasting. In de gemeentelijke begroting voor 2020 staan onder andere investeringen in programma’s voor onderwijs en het begeleiden van werkenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.