Ademende stenen in de Synagoge in Groningen

GRONINGEN- Het is 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd is. Daarom heeft Studio Roosegaarde het monument ‘Levenslicht’ gemaakt om de slachtoffers te herdenken. Ook op verschillende plaatsen in Groningen is dit tijdelijke monument te bezichtigen.

Het monument telt 104.000 lichtgevende stenen, verspreid over de verschillende gemeentes van Nederland. Iedere steen staat symbool voor een Joods, Roma of Sinti slachtoffer dat is vermoord tijdens de Holocaust.

Het monument ‘Levenslicht’ is op 13 plekken in de gemeente Groningen te bezoeken. Omdat het monument het beste tot zijn recht komt in het donker, zijn er speciale avondopenstellingen. De Synagoge is vanavond en morgenavond van 19:30 tot 21:30 uur open.

Vanavond toont de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen een drietal documentaires over de Tweede Wereldoorlog, waarin Groningse Joden centraal staan. Morgenavond staat in het teken van de Roma- en Sinti-cultuur. Het Roger Moreno Trio zal de muziek verzorgen.

Levenslicht in de Synagoge

Door Weike van Koolwijk en Romy Posthumus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.