Bloemenhandelaars gaan gespannen de Brexit overgangsperiode in

Bron: Pixabay

GRONINGEN – Voor de Nederlandse bloemenhandelaars is het afwachten wat de gevolgen zijn van de Brexit. In de overgangsperiode van 31 januari tot 31 december 2020 gaan de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over nieuwe handelsakkoorden. Dit is spannend voor bloemenhandelaars. 10 procent van de Nederlandse export van sierteelt (bloemen, bloembollen, sierbomen en planten) gaat namelijk naar het VK.

Tijdens de overgangsperiode verandert er nog vrijwel niets voor bedrijven. Hennie van der Valk van bloemenexportbedrijf Salaba laat weten dat de Brexit vooral een probleem kan vormen voor kleine bedrijven. Voor hen zou het al snel niet meer lucratief zijn om handel te blijven drijven met Engeland bij een ongunstig akkoord. Grotere bedrijven zijn bovendien beter voorbereid, volgens van der Valk.

Henk Kralt van bloemenexportbedrijf Van der Plas vindt het lastig in te schatten hoe de Brexit uit zal pakken. Tot eind december verwacht hij voor zijn bedrijf geen problemen. “Daarna is het afwachten. Het ligt aan Brussel hoe moeilijk het gaat worden. We hebben ons zo goed voorbereid als we kunnen.” In de praktijk betekent dit eerst dat Van der Plas gaat factureren vanuit Engeland.

Van der Valk vindt het ook lastig om in te schatten wat er gaat gebeuren. “Ik vraag me überhaupt af of er een handelsakkoord binnen een jaar opgesteld kan worden. Het kostte alleen al zeven jaar om tot een handelsakkoord te komen met Canada.”

Hij heeft wel goede hoop voor een handelsakkoord wat betreft de bloemenhandel. Rond de paasdagen exporteren de Britten namelijk zelf narcissen naar de rest van Europa. Van der Valk verwacht dat de Britten daarom wel schappelijk moeten zijn in de onderhandelingen. Daarnaast hebben de Britten weinig eigen productie, op tulpen en narcissen na.

Waarschijnlijk zal de sierteelthandel te maken krijgen met fytosanitaire exportcertificaten en overheidscontroles. Dit betekent dat plantenziektekundige diensten controles gaan uitvoeren bij Nederlandse exporteurs. Het opmaken van papieren voor deze controles zou teveel in de papieren kunnen lopen voor een kleiner bedrijf als Salaba, vertelt Van der Valk.

Benieuwd wat de Brexit voor uw bedrijf betekent, de rijksoverheid heeft een speciale wijzer gemaakt voor bedrijven en burgers:
https://www.brexitloket.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.