De maat is vol voor Code Rood: “Shell moet weg”

GRONINGEN – Sinds deze week prijken er posters van Code Rood in menig bushokje. Met daarop een serieuze waarschuwing voor Shell: “we will bankrupt you.” Maar de koninklijke oliemaatschappij trekt zich daar weinig van aan.

De posters zijn onderdeel van een nieuwe campagne van Code Rood: #ShellMustFall. In deze campagne werkt Code Rood in enkele gevallen ook samen met organisaties als Extinction Rebellion. Met als doel om Shell te ontmantelen “met de hulp van ieder wettelijk, economisch of politiek middel dat nodig is.”

Code Rood hekelt de “verwoestende invloed van Shell.” Ze stelt het bedrijf verantwoordelijk voor verschillende moorden in Nigeria, die orkaan Irma en de aardbevingen in Groningen. “Shell zorgt voor enorme problemen”, stelt Hanneke, die haar achternaam liever niet zegt. Ze is de woordvoerder van Code Rood Nederland. “Shell moet verantwoordelijkheid gaan nemen voor de schade die ze aanricht.”

Het grote slotstuk van de campagne is de verstoring van een aandeelhoudersvergadering. “Om de organisatie van binnenuit te veranderen, is mislukt”, vertelt Hanneke. “Daarom gaan we nu over op ontmanteling. Energie is geprivatiseerd en de grote bedrijven bepalen. Wij willen dat mensen eigen zeggenschap krijgen over hoe ze energie afnemen. Het is in het belang van de mensen om duurzame energie te hebben. Bij een bedrijf als Shell gaat het alleen om geld.”

De campagne heeft als één van haar eisen dat er herstel gegarandeerd wordt voor getroffen gemeenschappen. Maar juist in de aandeelhoudersvergadering krijgen getroffen groepen de kans om zich te laten horen. Is het verstoren van een vergadering dan wel zo handig? “Het is één grote schijnvertoning”, zegt Hanneke. “Vertegenwoordigers doen dit al jaren, en alle klachten worden ieder jaar van tafel geveegd.”

Ook op lokaal niveau wordt actie ondernomen. Zoals in Groningen, wat niet zo vreemd is aangezien Shell één van de moederbedrijven is van de NAM. Deze speelt de hoofdrol in het aardbevingsdossier. Alex, die zichzelf voorstelt als mediawoordvoerder en ook haar achternaam liever niet zegt, vertelt dat veel leden van Code Rood van het platteland komen. “Zij kennen de situatie. Daarom doen wij hier zoveel mogelijk om de zichtbaarheid van deze campagne te vergroten. Dit moet stoppen. Shell moet weg.”

Mark Potma, woordvoerder van Shell, laat in een schriftelijke reactie weten dat Shell het recht en de vrijheid om te demonstreren respecteert, mits dit op een veilige manier gebeurd. “Shell heeft een strategie die het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse klimaatakkoord steunt. In die zin hebben we dus hetzelfde doel als de activisten. We verschillen alleen van mening over de weg ernaartoe. Shell ziet klimaatactivisme als een positieve ontwikkeling als het leidt tot een constructieve dialoog en tot samenwerking. Een enkele partij kan klimaatverandering niet oplossen, we moeten allemaal samenwerken.”

Code Rood is al een tijdje actief. Hieronder een tijdlijn van de belangrijkste demonstraties.

Foto: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.