Groningse bedrijven zien kleine kansen in lerarenstaking

GRONINGEN – Op 30 en 31 januari gaan opnieuw veel leraren uit het basis en voortgezet onderwijs staken. Ze protesteren voor een beter cao. Veel kinderen in het basis en speciaal onderwijs zijn hierdoor twee dagen vrij. Groningse bedrijven zien mogelijkheden om meer omzet te draaien, maar zijn niet eenzijdig enthousiast.

Uit eerdere berichtgeving van RTL Nieuws bleek dat landelijk veel ondernemers en bedrijven inspelen op de lerarenstaking. Voornamelijk voor extra inkomsten. Ook in Groningen proberen ondernemers en bedrijven een lucratief slaatje uit de staking te slaan. Maar het is nog maar de vraag of dit werkelijk tot extra inkomsten leidt.

Het is duidelijk dat de lerarenstaking ook in Groningen reden is voor extra activiteiten en verruimde openingstijden. Zo probeert binnenspeeltuin Ballorig extra voorzieningen te regelen, zoals een mascotte die door de zaal loopt. Pathé en Kinepolis, de twee grote bioscopen in Groningen, pakken uit met extra vertoningen van kinderfilms.

Ook het Forum Groningen grijpt deze twee dagen aan om meer jonge bezoekers te trekken. “Zo is er onder de titel ‘Staakvermaak’ een verkleed- en knutselfeestje”, vertelt Pernille Claessen, adviseur Marketing en Communicatie bij het Forum. Ook worden er twee workshops gegeven en zijn er twee extra vertoningen van kinderfilms.

Het Groninger Museum spreekt zelfs van een eigen ‘stakingsprogramma.’. Er is een speurtocht door het museum, en kinderen kunnen hun eigen kunstwerk maken. “Dat eigen kunstwerk hebben we speciaal in het leven geroepen voor de staking”, vertelt Willemien Bouwers, coördinator Communicatie en PR. Ook speciaal voor de staking: bij ieder kind mag er één begeleider gratis mee.

Desondanks verwacht Bouwers niet dat het storm zal lopen. “Ik kan me nog goed de eerste stakingsdag herinneren. Wij waren één van de eerste instellingen die met een alternatief voor een dagje school kwamen. Er was toen veel aandacht voor. Maar nu zijn er zo veel instellingen die hierop inspelen, dat de drukte bij ons wel zal meevallen.”

Ook Claessen verwacht geen grote drukte door de staking. “Tijdens eerdere stakingen hebben we ook extra films vertoond. Eén keer zat het echt helemaal vol. Ouders moeten er natuurlijk wel op tijd weet van hebben. Ik vraag me af of dat nu zo is. En de komende dagen is hier het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). Druk wordt het wel, maar niet specifiek door de staking.”

Wie de drukte van de stad wil vermijden, kan terecht bij Zeehondencentrum Pieterburen. Daar wordt de entreeprijs voor volwassenen verlaagd, van €9,50 naar €6. Speciaal voor de staking. Maar ook hier wordt geen grote drukte verwacht. “Het zal vast wel iets drukker worden”, zegt Sander van Dijk, hoofd Inhoud en Educatie. “Maar het zal geen storm lopen. We zijn iedere dag van het jaar open. Mensen weten ons heus wel te vinden. Ook zonder zo’n staking.”

De leraren gaan alweer staken. Maar waarom?

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.