Is Groningen veilig voor het coronavirus?

GRONINGEN – Het coronavirus uit het Chinese Wuhan, dat zich snel over de wereld verspreidt, domineert al wekenlang het nieuws. Volgens de laatste berichten zijn er 6000 besmettingen wereldwijd, waarvan ook een aantal in Europa. Hebben we in Groningen ook iets te vrezen?

Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie van het UMCG, denkt dat paniek over het coronavirus niet nodig is. Hoewel China al 132 sterfgevallen heeft gemeld, moeten we dit in perspectief zien. “We moeten ons ook realiseren hoeveel mensen er in China wonen: anderhalf miljard,” vertelt hij tijdens een informatiebijeenkomst. Ter vergelijking: in Nederland overleden in 2018 1207 mensen aan influenza (de ‘gewone griep’). Als de Chinese informatie klopt, is het coronavirus dus minder dodelijk dan griep.

Het coronavirus is voor zover bekend nog niet in Nederland opgedoken. Stadjers hoeven voorlopig dus nog niet naar de mondkapjes te grijpen. “De kans op besmetting is hier nul,” bevestigt Niesters. Voor geïmporteerde goederen uit China hoeft men ook niet bang te zijn. “Het virus heeft een levende gastheer nodig om voort te kunnen bestaan.”

Symptomen van het coronavirus zijn koorts en moeite met ademhalen, maar Groningers die hier last van hebben lijden waarschijnlijk aan niets meer dan gewone griep. “De voornaamste risicofactor voor besmetting is recent in Wuhan geweest zijn, of contact hebben met iemand die er is geweest,” antwoordt Niesters op een vrouw uit het publiek, die angstig vraagt of ze de ziekte aan haar huisdier zou kunnen geven.

Als het virus toch in Nederland komt, dan is ons medisch systeem voorbereid. “Het is een virus van categorie A, wat betekent dat elk potentieel geval gemeld moet worden,” legt Niesters uit. “Daarnaast is grootschalig diagnosticeren mogelijk en is de opnamecapaciteit van ziekenhuizen ruim 1 miljoen.” Het coronavirus is vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen.

Volgens Bert Niesters lopen mensen in Groningen momenteel geen gevaar op besmetting, maar hoe denkt de man (of vrouw) op straat hierover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.