Meer sporten met kerkelijke jeugd

GRONINGEN – Kerkgemeentes in Groningen organiseren meer sportactiviteiten om tegemoet te komen aan jongeren, blijkt uit een rondvraag onder kerken door Journalistio. Activiteiten als sportdagen of een bouldermiddag zorgen voor meer binding met de jeugd. Kerken met oudere leden doen vaker aan wandelen of sporten niet.

“Er zijn vaak alleen activiteiten voor jongeren waarbij ze moeten luisteren en praten, terwijl ze ook graag iets willen doen,” zegt Palmans, lid bij de Tehuisgemeente Groningen. “Laatst hebben we voor het eerst geboulderd en daar kwamen heel veel mensen op af. Sporten is een goede manier om elkaar te leren kennen.” De Roos, contactpersoon van de Gereformeerde Kerk Groningen, herkent dit. “Wij hebben jaarlijks sportdagen met andere Gereformeerde Kerken in Nederland, vooral voor de jeugd, dan kunnen de jongens en meisjes elkaar ontmoeten.”

Ook de Stadskerk organiseert wekelijks sportactiviteiten zodat mensen elkaar en het geloof beter kunnen leren kennen. “Sporten kan goed als middel worden ingezet om jongeren te bereiken. Ik denk dat het wel een trend is in Nederland dat er meer gesport wordt binnen kerken, ook om deze reden. Vroeger werd er amper gesport door kerken,” aldus Stoorvogel, taakgroepleider van TakeOff, de sportafdeling van de Stadskerk.

Uit de rondvraag blijkt verder dat er in verschillende kerken wandelgroepen zijn. Haak, diaken bij de Nieuwe Kerk, vertelt dat er in zijn kerk regelmatig een groepje gaat wandelen: “Praten en bewegen lijkt een goede formule, tijdens het wandelen komen vaak goede gesprekken.” Bij de wandelingen zijn zowel gemeenteleden als niet-leden welkom.

Kerken met oudere leden of weinig jeugd zeggen weinig tot niet te sporten. Koster Bolt van de Jeruzalemkerk sport sporadisch met de kerk: “We hebben in het verleden weleens een dag gevolleybald, net als bedrijven dat soms doen voor het samenbinden, maar verder niet echt.” Nijkamp van de Protestantse Gemeente Groningen vertelt dat er wel wat wordt gewandeld bij haar in de kerk, maar dat het daarbij blijft: “Er zijn al zoveel sportscholen, daar kun je niet mee concurreren als kerk.”

Foto genomen door Andy Falconer via Unsplash.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.