Oude Groningse huizen bevatten mogelijk nog loden waterleidingen

GRONINGEN – Hoge bootstelling aan lood via kraanwater zorgt voor gezondheidsrisico’s. Ook in Groningse huizen kunnen nog loden waterleidingen voorkomen. Particulieren moeten zelf actie nemen om deze leidingen te vervangen.

“Blootstelling aan lood kan effect hebben op het IQ van kinderen en de kans op nierziekten en een hoge bloeddruk bij volwassenen vergroten,” vertelt Coen Berends van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de risico’s van lood in kraanwater. Het gemiddelde loodgehalte in het Nederlandse kraanwater is zo’n 1 microgram per liter. In oude huizen met loden leidingen bedraagt dit soms wel 35 microgram.

Ook in Groningen kunnen oude huizen loden waterleidingen bevatten. “De gemeente heeft in principe alle loden waterleidingen van de gemeentegebouwen voor 2005 gesaneerd,” laat de Gemeente Groningen weten. “Maar particulieren moeten dit zelf checken, daar gaan wij als gemeente niet over.” Hoeveel huizen nog loden waterleidingen bevatten is volgens de gemeente niet met zekerheid te zeggen.

Ook het Waterbedrijf Groningen geeft aan niet te weten hoeveel Groningse huizen loden waterleidingen hebben. “Onze verantwoordelijkheid loopt tot de watermeter. Alles daarna is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het pand. Veel eigenaren hebben loden waterleidingen laten vervangen, maar of iedereen dit heeft gedaan kunnen we niet zeggen.”

Wel weet het waterbedrijf dat loden waterleidingen vaker voorkomen in de stad dan in de rest van de provincie. Met name studenten, die vaak in oude woningen in de binnenstad wonen, moeten hier alert op zijn. “In het centrum staan meer huizen die voor 1960 zijn gebouwd. In deze huizen kunnen loden waterleidingen nog voorkomen.” Voor 1960 mocht lood namelijk nog gebruikt worden voor de toe- en afvoer van water in woningen.

Particulieren dienen volgens het waterbedrijf zelf goed te controleren of hun huis loden waterleidingen heeft of niet, gezien het waterbedrijf bij het controleren van de watermeter niet altijd kan zien of er sprake is van loden waterleidingen. “Het kan best zijn dat een pand op de begane grond wel nieuwe leidingen heeft, maar de leidingen in de bovenverdiepingen nog niet vervangen zijn.” 

Het waterbedrijf geeft een aantal stappen om te controleren of je huis loden waterleidingen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.