Pin-only concept lastig te handhaven: “Er is nog steeds veel behoefte aan betalen met contant geld”

GRONINGEN – Ondanks dat het aantal pintransacties in Nederland blijft toenemen, blijkt dat er onder het Groningse winkelpubliek nog steeds behoefte is aan betalen met contant geld. Hierdoor is het voor winkeliers lastig om vast te houden aan hun ‘pin-only’ beleid.

Jouke de Vries, eigenaar van het Bakkerscafé in Groningen, ziet dat veel van zijn klanten nog steeds de behoefte hebben om met contant geld te betalen. “In principe hanteren wij een pin-only beleid, maar doordat we merken dat er nog steeds veel behoefte is aan betalen met contant geld, zijn we daar soepeler in geworden.”

Boris Jansen, filiaalmanager bij Doppio Espresso Groningen, herkent dit: “Wij zijn in onze vestiging in de Folkingestraat begonnen met een pin-only beleid voor de veiligheid. Hier zijn we vanaf gestapt, omdat veel mensen hier moeite mee hadden.”

Menno Plagmeijer is eigenaar van Broodje van Eigen Deeg in Groningen. Hij herkent de problemen, maar blijft vasthouden aan het concept: “We merken dat mensen uit principe niet altijd met de pin willen betalen. Ze vinden dat wij hun het recht om met echt geld te betalen niet kunnen ontnemen. Toch ben ik niet van plan om het te veranderen.”

Plagmeijer is met het concept begonnen om zijn werknemers veiligheid te garanderen. “Wij zijn al heel vroeg geopend, dus mocht er iemand komen om de kassa leeg te roven, valt er niks te halen.”

Ook hygiëne speelt een rol. “Wij vinden naast de veiligheid ook de hygiëne belangrijk. We zijn de hele dag brood aan het snijden en bezig met eten. Dan is het niet hygiënisch als je tussendoor ook met geld in aanraking komt”, vertelt De Vries.

De drie verwachten niet dat het idee van alleen pinnen in de toekomst meer geaccepteerd zal worden. “Wij hebben veel te maken met Duitse- en dagjesmensen, die gewend zijn om contant te betalen. In Duitsland kost het namelijk meer geld om per transactie te betalen” vertelt Plagmeijer.

“Ook merk ik dat mensen het niet fijn vinden dat de bank kan volgen wat ze uitgeven. Daarnaast zijn er ook veel ouderen die het liefst contant betalen. Uiteindelijk vinden we het dus toch gastvrijer om meerdere betaalopties aan te bieden”, zegt Jansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.