75 jaar vrijheid, ook voor basisschoolleerlingen

GRONINGEN – Tijdens de maand januari werd voor basisschoolleerlingen in Groningen een educatief programma georganiseerd door de Stichting Folkingestraat Synagoge, in samenwerking met het GRID Grafisch Museum Groningen. Het programma, ‘Vervolging en Vrijheid: toen en nu’, stond in het teken van 75 jaar vrijheid. Leerlingen kregen één ochtend een rondleiding door de synagoge en de vroegere Joodse buurt, waarin zij leerden over het Jodendom en de verhalen van lokale Joden tijdens de oorlog hoorden. Het tweede deel van het programma bestond uit een dagdeel bij het Grafisch Museum, voor de creatieve verwerking van deze informatie.

De rondleidingen werden in totaal door ruim 250 basisschoolleerlingen bijgewoond, verdeeld over acht ochtenden. Tijdens de rondleiding liepen de kinderen, uit de groepen zeven en acht, in groepjes langs vijf vrijwilligers die het verhaal vertelden van lokale Joden tijdens de oorlog. Ook mochten de leerlingen rondkijken in de Synagoge.

Manager van de Stichting Folkingestraat Synagoge, Geert Volders, zegt trots te zijn op de manier waarop de vrijwilligers dit oppakken. De Stichting heeft volgens hem vooral een culturele en een educatieve functie en kan dan ook een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van de herinneringen aan de oorlog. Ondanks het afnemende aantal mensen dat de oorlog daadwerkelijk heeft meegemaakt, merkt Volders dat er nog steeds veel belangstelling is voor het onderwerp.

Monument

Door het hele land worden deze week activiteiten georganiseerd in het kader van 75 jaar vrijheid. Maandag was het namelijk precies 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz bevrijd werd. Één van die activiteiten was de onthulling van het tijdelijke holocaustmonument ‘Levenslicht’. Dit monument werd ontworpen door Daan Rosegaarde en bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen die na onthulling verdeeld werden over 170 gemeenten. De stenen representeren alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Een deel van dit monument is tot en met dit weekend te zien in de Synagoge aan de Folkingestraat.

Excuses

Zondag, tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam, bood premier Rutte nog zijn excuses aan voor de houding van de Nederlandse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog met betrekking tot de Jodenvervolging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.