Fotografen zien smartphonecamera’s niet als bedreiging

LGRONINGEN – Fotografen zien de steeds betere camera’s op smartphones niet als bedreiging voor het vakmanschap. Niet alleen schiet de technologie van smartphonecamera’s volgens fotografen nog tekort, ook hangt een goed beeld volgens hen vooral af van de persoon achter de camera. “Iemand met een snelle auto kan toch ook niet per se Max Verstappen inhalen?” zegt Eric Brinkhorst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten (NVF).

Techgiganten maken de camera’s van smartphones steeds beter. De nieuwe toestellen bevatten vaak zelfs meerdere camera’s, waarmee zonder kwaliteitsverlies kan worden ingezoomd. Ook proberen bedrijven door middel van softwaretrucs de nacht- en portretfotografie te optimaliseren.

Toch is de fotografiebranche niet bang voor de opkomst van deze technologie. “Personen die bij ons een opleiding volgen, willen meer uit hun camera halen dan alleen de automatische stand,” zegt Linda Dolman, medewerker Marketing en Communicatie bij de Nederlandse Fotovakschool. “Je kan talent hebben, maar er is ook kennis nodig voor goede fotografie.” En dat blijkt nog steeds populair. Exacte cijfers van het aantal aanmeldingen heeft ze niet, maar er is volgens haar daarin elk geval geen sprake van een terugloop.

Fotograaf Marco ter Beek sluit zich daarbij aan. “Wanneer ben je een professionele fotograaf? Het is natuurlijk aan de klant om daarover te oordelen, maar als professional moet je wel altijd kunnen presteren, en daar is kennis voor nodig.” Daarnaast schieten smartphones volgens hem vaak nog steeds te kort. Hij legt uit dat de sensor in smartphones, waarmee het beeld wordt vastgelegd, lang niet zo goed is als de sensor in professionele camera’s. “En daarnaast gooien smartphones meteen een filter over de foto, dat vind ik een groot nadeel.”

Wel zien fotografen ook de voordelen van de smartphone. “Het is snel, handig en makkelijk,” erkent Brinkhorst. “In de toekomst zal een deel van de fotojournalistiek waarschijnlijk wel worden overgenomen door smartphones.”

Over de toekomst van het vak zijn ze in elk geval positief. Dolman wijst op de vraag naar professioneel beeld. “Er is vanuit de maatschappij steeds meer vraag naar beeld,” stelt ze. “Dat zien we bijvoorbeeld aan de opdrachten die onze studenten nu al krijgen.” Wel zal je soms op een andere manier moeten werken, legt Brinkhorst uit. “Je moet de klant steeds opnieuw bedienen, en daar zit weer die kennis van de vakman in.”

Foto’s: Marco ter Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.