Groningen Airport Eelde positief ondanks forse daling passagiersaantallen

GRONINGEN – Vanmorgen werd duidelijk dat Groningen Airport Eelde als enige Nederlandse luchthaven zijn passagiersaantallen zag dalen, en fors ook. De luchthaven verloor 23 procent van haar klandizie. Ondanks deze cijfers is Groningen Airport Eelde positief.

De woordvoerder van de Groningse vlieghaven stelt dat de passagiersdaling makkelijk te verklaren is. “De cijfers van 2019 ten opzichte van de cijfers van 2018 geven inderdaad een flinke daling aan. 2018 was voor ons dan ook een recordjaar. Er waren in 2018 veel meer vluchten naar bijvoorbeeld Kopenhagen, en vanaf daar kun je de hele wereld over vliegen. De vervoerder van deze populaire vluchten is hiermee gestopt, vandaar de afname.”

Airport Eelde geeft wel aan de passagiersaantallen uiteraard liever te zien stijgen. “We hebben ambitie voor groei, daar zijn we altijd mee bezig. Om dit te bereiken zijn we bijvoorbeeld constant bezig met het uitbreiden van het aanbod.” Over concrete plannen voor deze uitbreiding kunnen helaas geen uitspraken worden gedaan.

Toch blijkt dat potentiële klanten de nodige kritiek hebben op de luchthaven. Journalistio sprak twintig Groningers. Hiervan vlogen er twee ooit vanaf Groningen Airport Eelde. De reden om het vliegveld te ontwijken was voor veel van de ondervraagden hetzelfde: Een te krap aanbod, en te hoge prijzen. De woordvoerder zegt deze kritiek vaker te horen. “Maar de hoge prijzen zijn natuurlijk gewoon het product van vraag en aanbod. Wij hebben hier minder concurrentie en de vluchten die we hebben zitten goed vol. Vandaar de hogere prijzen.”

Opvallend is dat de ondervraagden wel veel potentie zien in Groningen Airport Eelde. De helft geeft aan in de toekomst wellicht gebruik te willen maken van de vlieghaven. “Het is wel lekker dichtbij, dus als ze het aanbod uitbreiden zal ik zeker overwegen om vanaf Eelde te vliegen.” zegt een van hen.

In totaal verwerkten de Nederlandse luchthavens ruim 81 miljoen passagiers in 2019, dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dit aantal houdt een stijging van 2,0% in ten opzichte van 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.