Hoogleraar Rien Segers ontvangt onderscheiding van de keizer van Japan. “Ik vind het erg eervol.”

GRONINGEN – Hoogleraar Rien Segers van de Rijksuniversiteit Groningen ontving vorige week donderdag een onderscheiding in de Orde van de Rijzende Zon, de Japanse ridderorde. De Japanse ambassadeur reikte de onderscheiding namens de keizer van Japan in Den Haag uit.

“Ik kreeg niet alleen het plakkaat, in een speciaal doek gewikkeld, maar ook een soort burgemeestersketting en een speld voor op mijn colbert. Ik ben voor de komende jaren goed behangen,” grapt Rien Segers.

Derde klasse

Rien Segers ontving de onderscheiding in de residentie van de ambassadeur van Japan, in het bijzijn van 125 genodigden. Maar een paar mensen hebben de prestigieuze Orde sinds de Tweede Wereld Oorlog mogen ontvangen. Rien Segers ontving een onderscheiding in de derde klasse van de orde, welke van oorsprong wordt uitgereikt aan kolonels en hogere ambtenaren.

Segers ontving de onderscheiding voor zijn universitaire en bedrijfskundige activiteiten aangaande Nederland en Japan. “Ik heb de onderscheiding enerzijds ontvangen voor het stimuleren van de universitaire samenwerking tussen Nederland en Japan. In dat kader heb ik het centrum voor Japanese Studies binnen de RUG opgezet. Ook heb ik met de realisatie van het samenwerkingsverband met de universiteit van Osaka meegeholpen. Die samenwerking verloopt erg goed.”

Segers heeft de Orde ook ontvangen voor zijn inzet op economisch vlak. “Ik heb me ook ingezet voor de samenwerking tussen Nederlandse en Japanse bedrijven. Ik heb bijvoorbeeld meegeholpen om het bedrijf Kikoman in Nederland te krijgen. In ruil daarvoor heeft het bedrijf de universiteit gesponsord, waarmee we Japanese Studies konden opzetten.”

Eervol

Segers had niet verwacht dat hij de Orde zou krijgen. “Ik had er eigenlijk niet echt over nagedacht of ik de onderscheiding zou krijgen. Ik vind het erg eervol en leuk om te horen dat ze me niet vergeten waren. Dan is het altijd raden wie de aangever is geweest.”

Japanners zijn buitengewoon onder de indruk van de Orde, heeft Segers bij zijn Japanse collega’s gemerkt. “In Japan wordt er met zeer veel respect naar de keizer gekeken. De keizer wordt in Japan gezien als een godheid, dat is heel anders dan in Nederland.” Wanneer iemand een onderscheiding van de keizer van Japan ontvangt, dan wordt het officiële zegel er echt in het koninklijk paleis opgeplakt.

“Er wordt heel veel moeite in het gereedmaken van zo’n onderscheiding gestoken.”

Segers benadrukt dat hij deze onderscheiding niet alleen had kunnen krijgen. “Ik heb het geluk gehad dat andere mensen bij de Rijksuniversiteit Groningen bereid waren om een andere weg in te slaan en fantastisch met mij hebben samengewerkt om de doelstellingen te realiseren.”

Zijn werk zit er zeker nog niet op. “Ik blijf gewoon doorgaan met alles wat ik doe: publiceren, lesgeven en bezoeken brengen aan Azië. Het belang van kennis over Oost-Azië neemt alleen maar toe. China wordt sterker en agressiever, daar moeten we ons tegen wapenen. En kennis is het eerste wapen.”

De onderscheiding in de Orde van de Rijzende Zon
(Bron afbeelding: Dagblad van het Noorden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.