In tegenstelling tot voetbal hebben andere sporten weinig last van racisme

Groningen – De KNVB en het kabinet gaan extra maatregelen nemen om racisme uit de stadions te weren. Andere sporten lijken minder last van racisme te hebben. Dit blijkt uit navraag bij verschillende sportbonden.

Zo zegt het Nederlands Handbal Verbond dat ze eigenlijk geen last van racisme hebben, omdat handbal een vrij “witte” sport is. Er is daarom ook geen beleid voor. Een tijd geleden is er een enkel incident geweest. “Er is iets geroepen in de trant van; ‘rot op naar je eigen land’. De betrokken verenigingen zijn in gesprek gegaan met de jeugd (ongeveer 12 jaar) en hebben aangegeven dat zoiets niet getolereerd wordt op de handbalvelden,” aldus de woordvoerster van het Nederlands Handbal Verbond.

De Koninklijke Nederlandse Zwembond geeft aan dat racisme in het zwembad incidenteel voorkomt. De woordvoerder benadrukt dat er bij zwemsporten absoluut geen plaats is voor racisme, omdat er voor iedereen een veilig sportklimaat moet zijn. Bij incidenten wordt dus ook opgetreden. “In samenspraak met de betrokken club worden strenge disciplinaire maatregelen genomen. Via het onafhankelijk tuchtsysteem van de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond red.) wordt de zaak dan ook nog verder onderzocht.”

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie vertelt in een reactie dat er geen recente onderzoeken naar racisme binnen de sport beschikbaar zijn, maar dat ze merken dat er weinig sprake is van racisme binnen de gymsport. “Mocht het wel zo zijn, dan wordt dit opgepakt conform het beleid Grens Overschrijdend Gedrag. Meldingen kunnen gedaan worden bij de vertrouwenscontactpersoon van de club of van de KNGU.”

De Nederlandse Volleybal Bond laat in een reactie weten in Nederland niet bekend te zijn met gevallen van racisme. In het buitenland is er wel eens een spreekkoor geweest. Toen is een speler van de tegenstander bestraft met een rode kaart. De bond heeft een vertrouwenspersoon waar mensen aan kunnen kloppen met negatieve ervaringen, zoals seksueel misbruik of racisme.

In een rondgang bij de Groningse sportclubs gaf de Groninger- Harense Hockey Club (GHHC) Groningen aan dat racisme binnen hun club geen thema is. “Nu komen we in de (Noordelijke) competitie en in onze club ook niet veel minderheden tegen. We proberen wel een cultuur te scheppen van sportiviteit en respect tegen de tegenstanders en de scheidsrechters,” aldus de secretaris van de vereniging. Ook is er een vertrouwenspersoon aangesteld, mochten spelers of ouders de noodzaak voelen om op een anonieme manier misstanden te melden. “Daar is nog nooit een klacht rond racisme aangemeld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.