Lerarenstaking: “Steeds minder studenten academische pabo kiezen voor lerarenbestaan”

GRONINGEN – De hoge werkdruk in het onderwijs zorgt ervoor dat steeds minder studenten na de universitaire pabo in Groningen er daadwerkelijk voor kiezen om voor de klas te gaan staan. Dat laat de voorzitter van studievereniging Odiom, Brend Hopman, weten.

Vandaag en morgen staken de leraren van het basis- en voortgezet onderwijs opnieuw tegen het lerarentekort. Verschillende Nederlandse universiteiten bieden studies aan die een opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs en een opleiding Pedagogische Wetenschappen combineren. Steeds minder van de studenten die deze opleiding in Groningen volgen, lijken dus van plan te zijn om een baan als leerkracht te zoeken.

Odiom is de Groningse studievereniging voor onder andere de academische Pabo. “Het grootste deel van de studenten belandt nog steeds voor de klas, maar we zien wel een stijgende lijn van studenten die iets anders willen gaan doen”, zegt Hopman. Dit lijkt problematisch, omdat er juist meer leerkrachten nodig zijn.

 “Dat komt deels door de werkdruk en ook door het salaris. Vergeleken met andere banen na academische studies, verdien je als leerkracht gewoon erg weinig.” Studenten die de academische Pabo hebben gedaan, kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de onderwijsadvieskant op gaan.

Welmoed van der Woud zit in de eindfase van haar studie. “Ik ben zelf van plan om eerst een paar jaar voor de klas te staan en om daarna verder te gaan met iets anders”, zegt Welmoed. Volgens Welmoed is zij daarin niet de enige. “De meeste studenten zijn aan het begin van de opleiding van plan om gewoon hun hele leven lang voor de klas te staan”, zegt ze.

“Tijdens de opleiding word je aan het denken gezet en kom je erachter wat er allemaal mogelijk is. Veel studenten stellen hun plannen daarom bij”, zegt Welmoed. De werkdruk en de staken dragen hier ook zeker aan bij. “Door al die stakingen krijg je als student natuurlijk een wel heel negatief beeld.”

De leraren staken vandaag en morgen opnieuw, omdat ze vinden dat de eerdere financiële toezeggingen van het kabinet niet voldoende zijn.    

1 thought on “Lerarenstaking: “Steeds minder studenten academische pabo kiezen voor lerarenbestaan””

  1. Studenten die van de academische pabo komen worden vaak niet genoeg (cognitief) uitgedaagd in het basisonderwijs. Er zou een apart functieprofiel moeten komen voor de academische leerkracht, met bijbehorende taken (bv onderwijsinnovaties onderzoeken, vernieuwingen implementeren) én bijpassend salaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.