Liveblog-Lerarenstaking Groningen

In dit liveblog volgen we de verschillende aspecten en activiteiten van de lerarenstaking in Groningen.

15:03 Er wordt ook heel wat “staakvermaak” voor de kinderen georganiseerd door verschillende partijen in Groningen. Verslaggever Sofie van Putten ging langs bij de kinderactiviteiten in het Forum.

14:45 Wat willen de leerkrachten eigenlijk? Hieronder de eisen van de Aob even op een rijtje.

13:50 Studenten van de (reguliere en academische) pabo maken zich zorgen over de werkdruk van hun toekomstige baan.

“Steeds minder studenten academische PABO kiezen voor lerarenbestaan”, zegt Brent Hopman, voorzitter van Odiom. Dit is de Groningse studievereniging voor onder andere de academische Pabo.

“Het grootste deel van de studenten belandt nog steeds voor de klas, maar we zien wel een stijgende lijn van studenten die iets anders willen gaan doen,” zegt Hopman. “Dat komt deels door de werkdruk en ook door het salaris. Vergeleken met andere banen na academische studies, verdien je als leerkracht gewoon erg weinig.” Studenten die de academische Pabo hebben gedaan, kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de onderwijsadvieskant op gaan.

Pabo-student Déborah: “Er staan veel leraren voor de klas die eigenlijk thuis zouden moeten zitten door ziekte. Mijn mentor zit met een voet in het gips achter het bureau. Uit een verantwoordelijkheidsgevoel dat je als leerkracht voor je klas hebt, kan je ook niet anders. Leerlingen verdienen gewoon goed onderwijs, dus er worden compromissen gesteld die eigenlijk niet aanvaardbaar zijn.”

Foto: Leanne de Munnink

12:00 De staking is voorbij en de Vismarkt loopt leeg. We vroegen nog wel aan een aantal leerkrachten waarom zij hier staan.

“Passend onderwijs werkt nu niet. Dus we willen of weer speciaal onderwijs of meer begeleiding””- Jeanette, gymnastiekdocent.

“Voor vermindering van de werkdruk is meer loon nodig,” zegt Jolanda Lichthart, docent Engels. “Want dan kun je minder werken, terwijl ik mijn vaste lasten nog kan betalen. Daarnaast helpt een hoger loon om meer mensen in het onderwijs te krijgen. Investeren in onderwijs betekent ook tijd om te ontwikkelen, om nieuwe dingen te bedenken en te verbeteren. Dus dat is beter voor de kwaliteit van het onderwijs.” En, zegt ze, ” ik wil onderwijsassistentie voor basis- en voortgezet onderwijs”.

“Ik wil meer personeel zodat klassen kleiner worden en leerlingen beter les krijgen”- Hedwig, docent Engels.

De mensen van het FNV ruimen de rommel op de Vismarkt op.

11:40 De tweede spreker, Eugenie Stolk (voorzitter Aob): “Elke dag krijgen 55.000 leerlingen niet het onderwijs dat ze verdienen, als we niks doen zijn dat in 2028 een kwart miljoen leerlingen per dag.”

Ze vertelt: “Vandaag laten we onze stem horen en dat doen we tot de politiek luistert. Vanaf nu elke 3e dinsdag van de maand actievoeren.” Specifieke informatie volgt nog, zegt ze.

11:30 “Docenten kiezen eerder voor hun leerlingen en hun ouders dan voor zichzelf. Maar deze keer niet”, zegt Jouke de Vries (voorzitter College van Bestuur RuG) op de Vismarkt tegen de stakende leerkrachten. Hij legt hierbij de nadruk op het basisonderwijs. “Als het bij de basis niet goed gaat heeft dat gevolgen voor de kwaliteit van de rest van het onderwijs”

11:17 Simone van Geest van de Algemene Onderwijsbond: “90% van de leraren is nu aan het staken. De andere 10% heeft vast zijn redenen om niet te komen.” Toch roept ze ze ook op om zich nog bij de protesten aan te sluiten.

11:12 Woordvoerder Aob: “De dag is geslaagd als er meer aandacht is besteed aan de behoud van kwaliteit van het onderwijs door onderwijspersoneel van basisonderwijs, voortgezet onderwijs, ouders en leerlingen.” Volgens haar zijn er 5000 mensen op de been in Groningen.

11:00 De stille tocht is weer voorbij, op de Vismarkt komen toespraken van Jouke de Vries, de voorzitter van het College van Bestuur van de RuG, en Aob-voorzitter Eugenie Stolk.

10:40 Ook op andere plaatsen in Nederland zijn de leraren aan het staken. In Amsterdam zijn er duizenden op de Dam aanwezig. Ook in Rotterdam is een tocht aan de gang.

10:30 De stille tocht wordt afgetrapt op de Vismarkt. Mensen zijn vooral stil, sommigen fluisteren. Er lopen een paar duizend mensen mee in de tocht. Naast leraren van de basisschool en van het middelbaar onderwijs zijn hier ook mensen van de universiteit van WO In Actie om te protesteren. De sfeer is rustig en gemoedelijk.

9:55 De Vismarkt, Groningen

De eerste mensen staan op het plein. Dit is tot nu toe iedereen, het is nog rustig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.