Rondvraag: Wat merken pabo-studenten van het lerarentekort?

GRONINGEN –  Door het lerarentekort krijgen pabo-studenten te weinig begeleiding bij stages. Ook houden veel studenten te weinig tijd over om te studeren, doordat ze bijvoorbeeld moeten invallen in de klas. Dat blijkt uit een rondvraag onder pabo-studenten in Noord-Nederland.

Het doel van een stage is om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt, maar scholen hebben vaak niet de capaciteit om genoeg begeleiding te bieden. Ook David Jongsma, student aan de pabo in Leeuwarden, ondervindt de gevolgen van het lerarentekort. “Op maandag en dinsdag loop ik stage en ben ik met mijn scriptie bezig”, zegt Jongsma. “Ik moet dan eigenlijk gewoon in een kantoortje zitten op school, maar vaak moet ik ook invallen omdat er te weinig leerkrachten zijn.”

Volgens Jongsma is het belangrijk dat de opleiding aantrekkelijker wordt gemaakt. “Je moet bijvoorbeeld ook stagelopen bij de kleuters en dan moet je ook drama en muziekles geven”, vertelt Jongsma. “Veel jongens zien dat niet zitten en kiezen dan voor een andere opleiding.”

Ook Déborah Steeman krijgt tijdens haar stage veel mee van het tekort. “Vaak worden leraren in opleiding ingezet als invallers”, zegt Steeman. “Daardoor heb je dan minder tijd om te studeren en dat belemmert de studievoortgang.”

Bovendien merkt Steeman dat er veel leraren voor de klas staan die eigenlijk thuis zouden moeten zitten door ziekte. “Mijn mentor zit met een voet in het gips achter het bureau. Uit een verantwoordelijkheidsgevoel dat je als leerkracht voor je klas hebt, kan je ook niet anders. Leerlingen verdienen gewoon goed onderwijs, dus er worden compromissen gesteld die eigenlijk niet aanvaardbaar zijn.”

Jesper Deelstra doet een deeltijdopleiding tot leraar wiskunde in Leeuwarden. Dat is weliswaar geen pabo, maar ook hij merkt dat er bij stages niet altijd genoeg tijd is voor begeleiding. “Op het moment zoek ik naar een oriënterende stageplaats”, zegt Deelstra. “Bij deze zoektocht merk je dat niet elke school meer de ruimte heeft om een docent ook nog een opleidende rol te laten vervullen, omdat de werkdruk al hoog genoeg is.”

Toch zien de studenten het niet alleen maar somber in. Een keerzijde die alle gesproken studenten benadrukken, is de garantie op een baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.