Coming out NikkieTutorials: Groningse LHBT’ers lijken nog steeds vaak naar Randstad te vertrekken

GRONINGEN – Het lijkt erop dat Groningse LHBT’ers nog steeds vaak liever in de Randstad willen wonen dan in Groningen. Dat blijkt uit een rondvraag naar aanleiding van de recente coming out van NikkieTutorials.

Verschillende organisaties geven aan dat Groningen op zich vrij veilig is voor LHBT’ers, maar dat veel van deze LHBT’ers zich toch meer op hun gemak voelen in de Randstad. Het Discriminatie Meldpunt Groningen laat weten dat het moeilijk te vergelijken is hoe tolerant Groningen is ten opzichte van andere steden.

Het aantal meldingen van discriminatie op basis van seksuele gerichtheid is de afgelopen jaren licht afgenomen: in 2016 waren dit er 48 en in 2018 waren het er 26.

NikkieTutorials is de YouTube-naam van visagiste Nikkie de Jager. Onlangs maakte ze bekend dat ze transgender is, waarmee ze internationaal in het nieuws kwam. Het was een aanleiding voor nieuwe gesprekken over LHBT-acceptatie.

Een medewerker van het meldpunt laat weten dat LHBT’ers de Randstad vaak inderdaad  als toleranter ervaren dan de stad Groningen. “Dat blijkt uit persoonlijke gesprekken die ik met die mensen heb gehad. In de Randstad voelen ze zich gewoon veiliger.”

Alice Faber van het Dutsj queer playback theatre, dat improvisatietheater voor de LHBT-gemeenschap speelt, herkent dit van haar omgeving. “Als je anders in elkaar steekt dan gemiddeld, ga je waarschijnlijk eerder naar Amsterdam”, zegt Faber. “In Amsterdam heb je een scene die meer zichtbaar is. Dan is het geen probleem om zo je hoge hakken tevoorschijn te halen. Dat is hier niet, al zijn er in Groningen natuurlijk ook wel leuke extravagante feesten.”

Van het effect van de coming out van NikkieTutorials merkt Faber in haar omgeving vooralsnog weinig. “Omdat ik in mijn omgeving continu dit soort verhalen hoor van dichtbij, raakt het filmpje van NikkieTutorials mij niet heel erg”, zegt Faber. “Als het het effect heeft dat mensen zich ‘empowered’ voelen, vind ik dat natuurlijk geweldig. Dat hoor ik heel veel, maar heb ik om mij heen nog niet echt gezien.”

Marian Bronkhorst van Bar de Rits, een gaybar in de binnenstad van Groningen, vindt dat er in Groningen nog veel beter kan op het gebied van LHBT-acceptatie. “Groningen is nog niet zo tolerant, omdat zo’n plek als Bar de Rits anders niet nodig zou zijn”, aldus Bronkhorst. “Mensen komen namelijk naar ons toe, omdat ze zich bij ons veilig voelen.”

“Sommige mensen die bij ons komen, wonen erg dichtbij en laten zich nog steeds met de taxi naar huis brengen”, vertelt Bronkhorst. “Veel mensen die hier komen durven ook nog niet hand in hand door de stad te lopen.”

Faber ervaart dat anders: “Met het theatergezelschap gaan we bijvoorbeeld ook wel eens naar Riga of steden in Polen. Dan merk ik wel dat ik me in Nederland een stuk veiliger voel. Ik durf hier in Groningen wel hand in hand te lopen met mijn vrouw en daar niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.