Gezonder eten sportkantines Groningen geen prioriteit

GRONINGEN – Sportkantines in Groningen zijn nog niet volop bezig met het gezonder maken van het voedingsaanbod in sportkantines. Dit blijkt ook uit een peiling van het Mulier Instituut dat onlangs werd gepubliceerd. 69% van de sportaccommodaties biedt op dit moment weinig gezonde producten aan en vooral ‘minder gezondere’ opties.

Op de website van Sport050 is onlangs een oproep verschenen waardoor sportclubs zich kunnen aanmelden om hun kantine gezonder te maken. Team:Fit, onderdeel van Jogg (Jongeren op gezond gewciht), probeert door middel van dit initiatief sportkantines gezonder te maken. Dit wordt gedaan door het aanbod van het aangeboden eten aan te passen en te vervangen door gezondere opties. Hockeyvereniging GHBS is vooralsnog de enige vereniging in Groningen die zich hiervoor heeft aangemeld. Zij waren niet beschikbaar voor verdere uitleg.  

Jasper van Rozen is wedstrijdsecretaris bij studentenvoetbalvereniging The Knickerbockers. Hij merkt nog geen behoefte aan gezonder voedsel in de voetbalkantine onder de leden. ‘’Dit komt denk ik doordat het deel is van de sportcultuur. Mensen zijn toch gewend om een patatje te eten na het sporten.” Maar, benoemt Van Rozen: “Ik denk wel dat als het aanbod groter wordt en er meer keuze komt, mensen ook sneller geneigd zijn om gezonder te eten.”

“Voeding heeft natuurlijk ook een sociaal effect”, zegt diëtiste Ilona Neutenboom van diëtistenpraktijk Voedietist. Hierdoor zijn mensen vaak geneigd om samen ongezonder te eten. Daarnaast benoemt ze dat het niet per se erg is om af en toe iets ongezonds te eten na het sporten: “Af en toe een patatje na het sporten moet kunnen. Maar het hangt ook van je doel af, of je recreatief sport of bijvoorbeeld voor de Olympische Spelen.”

Volgens Lennart de Graaf, adviseur communicatie bij JOGG, kunnen kantines het makkelijker maken om gezond eten te verkopen door het gezonde aanbod meer zichtbaar te maken. “Dit doe je bijvoorbeeld door een waterkan op de bar te zetten. Of door een bord met daarop een combideal te maken met een gezond broodje en water.”

Volgens De Graaf zit het gezonder maken van de kantine al in de kleine dingen. “Door bijvoorbeeld een volkoren tosti aan te bieden in plaats van een witte, maak je het assortiment al gezonder.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.