Klachten over te drukke sportscholen

GRONINGEN – Sportscholen worden steeds populairder. Ook Basic-Fit, die in Nederland meer dan 550.000 leden telt en beschikt over 164 vestigingen. De ledenteller vordert gestaag. Maar sporters klagen vooral over wachtrijen en overvolle kleedkamers.

Judith Storm (23) sport bij Basic-Fit. Vooral ‘s ochtends, want de rest van de dag is het te druk. Dan moet ze soms een paar minuten wachten voor ze een apparaat kan gebruiken. “Ik vermijd de drukke momenten. Daarom ga ik ‘s ochtends. Dan heb je ook geen last van die drukte. Of ik ga naar de aclo.”

De Basic-Fit heeft haar populariteit te danken aan een laag vast tarief (€19,99 voor vier weken). Abonnees kunnen daarnaast in alle vestigingen door heel Europa sporten. Dit klinkt als een succes, maar in werkelijkheid levert het soms overvolle sportscholen op. “Vooral als de groepsles om 5 uur begint”, zegt Storm. “Dan staan er opeens 30 meiden in de kleedkamer.”

Sportscholen als de Basic-Fit willen blijven groeien. Voornamelijk door het aantrekken van nieuwe leden. Maar meer nieuwe leden, betekent minder ruimte om te sporten. Zeker als een deel van de leden besluit om meer te willen sporten. “Basic-Fit is inderdaad erg populair in Groningen”, zegt Stéphanie Chaperon, Corporate Communications Manager. “Maar we hebben verschillende clubs in de stad. We houden goed in de gaten wat onze leden willen, en ondernemen continu actie wanneer dat nodig is.”

Maar in de praktijk lijkt dat anders. “Ik had verwacht dat rustiger zou worden, nu er een nieuwe vestiging op de Vismarkt is”, vertelt Charlotte van Woerkom (22). “Vanaf vijf uur ‘s middags is het echt heel druk. Klasjes doe ik niet meer, omdat je dan helemaal opgepropt staat en nauwelijks kan bewegen. Voor m’n gevoel zit er ook geen limiet op zo’n klasje. Ze willen hem gewoon zo vol mogelijk hebben. In de avond is er ook weinig ruimte om ergens een matje neer te leggen en zijn de apparaten altijd vol.”

Niet alleen bij Basic-Fit wordt geklaagd over de drukte. Martijn Kok (22) sport bij Fit for Free in Groningen. “Maandagavond is het international chest day, dus veel apparaten voor je borstspieren zijn dan bezet. En zondag komen er vooral ouderen sporten, die hoofdzakelijk de cardio- en beenapparaten bezet houden.”

Eerder sportte Kok bij Fit for Free in Assen. “Dat filiaal is een stuk kleiner. Het risico dat je daar moest wachten was veel groter.” In Groningen staat hij weliswaar minder vaak in de rij, maar als hij moet wachten kan dat wel twintig minuten duren. Fit for Free laat in een reactie weten de bezoekersaantallen te monitoren. “Het beleid is erop gericht om een tweede club in de buurt te openen als het structureel drukker wordt”, aldus een woordvoerder.

Eelco, die alleen met zijn voornaam in de krant wil, sport sinds oktober bij Basic-Fit. Ook hij sport vooral ‘s ochtends, om de drukte in de middag en avond te vermijden. Toch heeft hij begrip. “Zolang de vraag blijft toenemen, snap ik de groei wel’, zegt hij. ‘En tja, ze overboeken vliegtuigen ook omdat er altijd uitval is.”

Check hieronder welke sportscholen je allemaal in Groningen kan vinden.

Foto: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.