Coronavirus brengt coverbands in onzekerheid

GRONINGEN – Coverbands kunnen door het coronavirus niet optreden. Grootschalige evenementen zijn afgelast en het is onzeker wanneer alles weer op gang komt. ‘‘Het is een rampzalige situatie.’’

‘‘Ik heb ervoor gekozen om van de muziek te leven. Dat kan nu helaas niet door het coronavirus,’’ zegt Cindy Peters. Ze is zangeres van de coverband ReMixx. Normaal gesproken zou ze 90 keer per jaar op het podium staan. Ook vanavond, op een privéfeest in Groningen. Maar de pandemie heeft alles veranderd. Nu heeft ze slechts één boeking op de planning staan voor 2020.

Het coronavirus raakt de coverbands hard. Alle grootschalige feesten en partijen zijn tot ten minste 1 september afgelast. Wat er gaat gebeuren na september is nog onzeker. De 1,5-meter-samenleving is lastig na te leven op de dansvloer.

Geen vraag

‘‘Heel veel mensen hebben helemaal geen trek in feesten. Het staat helemaal stil,’’ zegt Jan Bosker van de coverband Overdrive. Hij merkt dat de vraag naar coverbands volledig is ingestort. Volgens Nick Renooij, zanger van coverband Lynx, was het seizoen net begonnen. ‘‘Corona begon op het moment dat het een beetje mooi weer werd. Alle festivals en feesten zijn weggevallen.’’

In plaats van boekingen krijgt Cindy alleen maar telefoontjes met annuleringen en verplaatsingen. ‘‘Je bent afhankelijk en je hebt er geen grip op. Er is heel veel onzekerheid.’’

Financieel afhankelijk

Voor Cindy ligt deze onzekerheid voornamelijk bij haar financiën. ‘‘Ik moet door het coronavirus financieel heel wat missen.’’ Om dit op te vangen werkt de zangeres in de weekenden in een huis voor kinderen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zegt ze geluk te hebben dat haar partner een vaste baan heeft. Leven van de muziek in deze tijd is niet te doen volgens Cindy.

Niet alle bands zitten in deze benarde situatie. ‘‘Wij hebben geluk dat we niet afhankelijk zijn van de inkomsten die we met onze band binnenkrijgen. Alle bandleden hebben een andere baan waarmee ze een basisinkomen verdienen’’, vertelt Nick. Zijn band Lynx gebruikt de inkomsten van de optredens voor het betalen van de oefenruimte en de instrumenten. Het extraatje dat overblijft is mooi meegenomen.

Hetzelfde geldt voor Overdrive. Het duo heeft naast de band een vaste baan. Daarom is het geen noodzaak om meteen weer aan de slag te gaan. Jan heeft persoonlijk ook weinig zin om zich op dit moment te mengen in het feestgedruis. ‘‘Je loopt ook zelf risico. Wat wij het leukste vinden is op feesten spelen waarbij iedereen de dansvloer opgaat. Die beelden zijn nu heel ver weg. Wij wachten daarom af tot iedereen zich weer veilig voelt.’’

Nieuwe uitdagingen

Vanaf juli mogen honderd mensen samenkomen, maar wel op anderhalve meter afstand. Dit schept misschien weer mogelijkheden voor de coverbands. Toch is het niet helemaal waar de bands op hoopten. ”Wij krijgen energie van lachende, zingende en dansende mensen. Maar door de anderhalve meter zal er voorlopig geen dansende menigte zijn. En al helemaal geen polonaise,” zegt Jan Paul de Vries van coverband PuurNL.

Veel feesten, zoals bruiloften of festivals, worden met precies een jaar uitgesteld laat Nick weten. Dit biedt ook kansen voor het nieuwe jaar. ‘‘De meeste mensen hebben gezegd dat ze de boeking voor volgend jaar laten staan. Dus het kan volgend jaar een druk jaar worden en dat is ook weer leuk.’’

Ook laat het coronavirus bands nadenken over nieuwe uitdagingen. Coverband PuurNL laat weten dat ze de de tijd hebben genomen om oude nummers af te mixen en op social media te plaatsen. Ook coverband Lynx maakt in deze tijden handig gebruik van social media. Ze zijn een paar weken geleden begonnen met #CoverMaandag. Elke week nemen ze een nummer op in de thuisstudio. ‘‘Normaal gesproken hadden we dit niet gedaan. Maar nu zijn we van plan dit te blijven doen. Al levert het behalve leuke reacties niks op.’’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.