Drive-in drama: Initiatiefnemers willen versoepeling coronamaatregelen

GRONINGEN – Sinds de coronacrisis uitbrak wordt de gemeente Groningen overspoeld met initiatieven voor corona-proof evenementen. Opvallend is dat zij steeds meer aanvragen voor drive-inbioscopen binnenkrijgen. Zo’n drive-inbioscoop wordt in Nederland gezien als een evenement, en is dus in principe tot september verboden. Tot grote verbazing van de initiatiefnemers.

Bezoekers kijken vanuit hun eigen auto naar een film, die even verderop op een groot scherm geprojecteerd wordt. Het geluid gaat via de radio. Afstand kan worden gegarandeerd, en het is in de buitenlucht. Dit lijkt het perfecte, corona-bestendige alternatief voor een bioscoopbezoek. Daarbij is er een hoop animo voor. Toch is het nu nog verboden.

Er gaan al maanden geruchten rond in Groningen over de komst van zulke drive-inbioscopen. Op het Suikerunieterrein, in Stadspark, of bij het Best Western Hotel. Op Facebook zijn er zelfs al evenementen te vinden, zoals de Drive-In Movie Night van Drive In Collection. Maar, zoals ook op de Facebookpagina van dit evenement te lezen is, er wordt nog gewacht op een vergunning. En die kan niet worden afgegeven, volgens Gea Meerwolds van de gemeente Groningen, afdeling evenementenvergunningen.

Dit lijkt krom, vindt ook Meerwolds: je kunt inmiddels binnen weer naar de bioscoop, maar in de buitenlucht is dit verboden. Een indoor drive-inbioscoop zou wel mogelijk zijn, dat wordt gezien als tentoonstelling. Dit gebeurde bijvoorbeeld afgelopen weekend in Barneveld. Zodra hetzelfde evenement buiten georganiseerd wordt, kan dit dan weer niet. “Dat heeft te maken met een stukje controle, constateert Meerwolds. Stel dat de mensen wel hun auto uitstappen, daar heb je geen grip op.”

Ook bioscoopketen Pathé ziet een forse stijging in het aantal aanvragen voor een drive-inbioscoop. Normaal gesproken verzorgen zij jaarlijks zo’n tien tot twintig drive-inbioscopen. Sinds de coronacrisis hebben zij nu al 175 tot 200 aanvragen binnengekregen, volgens audiovisueel manager Jelle Bleijenberg. Dit geeft aan hoeveel animo hiervoor is.

Ook de keten heeft last van de coronamaatregelen. “Wij hebben alle plannen klaarliggen, en over het algemeen reageren gemeentes positief. Zij mogen alleen nog geen toestemming geven.”

Meerwolds kan dit beamen. “Het is voor ons helaas gewoonweg niet mogelijk om deze vergunningen af te geven. Er zijn ontzettend veel leuke initiatieven, waar de gemeente ook graag aan mee zou willen werken. Maar hier kunnen we nog geen toestemming voor geven.” Eergisteren kwam er volgens Meerwolds nog een korte duiding op wat wel en niet kan. “Hierin staat letterlijk dat dit nog niet kan.”

Pathé kan zich niet vinden in de maatregel. Zij geven aan dat zij, net als vele anderen, de drive-inbioscoop een veilige vorm van vermaak vinden, waarbij maatregelen zoals de anderhalve meter afstand goed gewaarborgd kunnen worden. “We hopen dan ook dat er voor 1 september al een versoepeling of uitzondering komt voor drive-inbioscopen, zodat deze toch mogelijk gaan worden.”

Vanaf 1 juli mogen we in principe weer in groepen van 100 man samenkomen. Wellicht dat de plannen dan op meer steun kunnen rekenen. Maar vooralsnog zullen drive-inbioscopen in de nabije toekomst dus nog niet te vinden zijn in Groningen.

Door Nikki Beerepoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.