De winkel die te druk was om open te blijven

Modelbouw Krikke was maandenlang dicht vanwege de coronacrisis. De belangrijkste reden was niet het te smalle gangpad met de plastic bouwdozen, maar de plotselinge stroom aan online bestellingen.

Tientallen tanks, humvees en oldtimers staan rijendik opgestapeld in dozen te pronken aan weerszijden van het gangpad van Modelbouw Krikke. Door de uitpuilende planken lijkt de doodlopende route nog smaller dan hij eigenlijk al is, maar tijd om de plastic bouwdozen te bewonderen was er niet. Hier vloog het personeel de afgelopen maanden dag in dag uit langs elkaar heen om de stroom aan online bestellingen bij te kunnen benen.

Door de coronacrisis pakten mensen thuis een hobby op. Het bouwen van modellen was daar een voorbeeld van, getuige de enorme drukte bij de webshop van Modelbouw Krikke, de modelbouwspeciaalzaak aan de Nieuweweg. Maandenlang had het personeel daar de handen zo vol aan dat het winkelpand dicht bleef. Vandaag werden de deuren weer voorzichtig geopend.

Neem hierboven zelf een kijkje in het smalle gangpad in de winkel

Aanvankelijk ging de winkel vooral dicht vanwege de anderhalvemetermaatregel. Met slechts een meter breedte is er geen speling om in het smalle gangpad langs elkaar heen te bewegen. Even netjes op elkaar wachten zou wellicht klinken als een oplossing. “Maar hier kunnen klanten soms wel twee uur lang naar alle dozen blijven staren, dus dat is niet erg praktisch”, legt eigenaar Ron Krikke uit. Niet te doen dus, zeker omdat zijn personeel er ook regelmatig bij zou moeten vanwege online bestellingen. “Omdat wij geen anderhalve meter kunnen garanderen hier in de winkel hebben wij toen gezegd: met onze smalle gangpaden blijven wij voorlopig dicht.”

Simpelweg te druk

Ombouwen van het gangpad zou haast onbegonnen werk zijn geweest, maar Krikke had niet eens tijd om met dat idee te spelen. Rustig onderuit zakken was er namelijk allerminst bij: online stroomden de bestellingen vanaf de sluiting ineens binnen. “Het was gekkenwerk. Op het hoogtepunt kregen we 120 a 130 orders per dag en stonden we met acht man in de winkel. Zelfs familie en vrienden hadden we ingeschakeld”, vertelt Krikke. De harde werkers moesten een extra voorraadkast razendsnel in elkaar zetten om alle orders bij te kunnen benen. “Dan zie je opeens dat daar hier en daar nog een anderhalve centimeter uitsteekt, maar het was maar even niet anders.”

Tegen overspannenheid aan

Titanic-modellen die net binnen waren, vlogen dezelfde dag nog de deur uit. De modelbouwwinkel had klanten tot aan Australië toe. Als geoliede automaten ging het personeel te werk. Al het menselijke sloop er langzaam uit. “Je wordt gewoon een soort van machine gemaakt. Iedereen liep op zijn tandvlees”, legt Krikke uit. Toen de crisis net begon, bood de modelbouwer 5% korting aan om de klanten thuis tegemoet te komen. Maar na een tijdje speelden ze juist met het idee om de prijs met 10% te verhogen, om zo de touwtjes weer wat beter in handen te krijgen.

“Druk is leuk, maar je moet het wel kunnen verwerken. Op een gegeven moment had ik bijna geen adem meer over, ik zat tegen een overspannenheid aan.” Dag, dag in dag uit aan het werk, 24 uur per dag. Het ging maar door. 

De winkel was gesloten voor publiek, dus de bestellingsformulieren stapelden zich overal op. “Het was zeer chaotisch. En mails, zo veel mails. De telefoon bleef ook maar rinkelen. Had je net een telefoontje gehad, ging ie gelijk weer. Tring tring!”, doet Krikke met een vertrokken gezicht het gehate apparaat na.

Toch weer open

Vanaf vandaag gaat de fysieke zaak aan de Nieuweweg het weer proberen. Ze zijn weer geopend voor publiek. “Het is online eindelijk weer wat rustiger geworden, dus we hebben er weer de tijd voor. Veel vaste klanten komen hier toch graag om je even te zien”, vertelt Krikke. 

Dat bleek wel toen hij de deuren weer wilde openen om 12 uur. “Ik was om half 12 nog gauw even een papierrol halen, maar toen ik terugkwam was er al een hele rij klanten in de winkel. Hadden ze gezien dat de deur openstond en konden ze niet langer wachten.”

Door Remco van Veluwen & Lieuwe van der Schaaf

1 thought on “De winkel die te druk was om open te blijven”

  1. Hallo beste Ron, bedankt om door te werken (on-line) tijdens de corona toestanden want via u heb ik er een nieuwe hobby bij genomen namelijk modelbouw. Jullie zijn een formidabel team waar correctheid en snelle leveringen hoog in het vaandel zitten en snel antwoorden geven per mail of telefoon. Bedankt en houd het veilig. René uit Oostende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.