Online begin collegejaar 2020-2021 is domper voor nieuwe studenten

Studenten die in het collegejaar 2020-2021 aan een nieuwe studie beginnen, zullen dit in het begin vooral online moeten doen. Dit heeft een grote impact op hun toekomstige studie en studentenleven.

Foto: Pixabay

Voor het eerst op kamers, nachten doorhalen met je vrienden in de stad en kennis maken met leuke klasgenoten tijdens je eerste colleges. Of toch niet? Vanwege het coronavirus hebben meerdere universiteiten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden, besloten om na de zomer grotendeels online onderwijs aan te bieden. Hoe is dit voor nieuwe studenten?

Bijeenkomsten zijn vanaf 1 juli weer toegestaan tot maximaal 100 aanwezigen, maar colleges van grote studies als rechten of psychologie hebben vaak meer dan 100 studenten. Ook voor kleinere groepen zijn de collegezalen vaak niet groot genoeg om 1,5 meter afstand te houden tussen alle studenten. Deze zijn dus nog niet veilig op locatie mogelijk. Kleinschalige practica en werkcolleges mogen wel weer op locatie, maar thuis studeren blijft de norm.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vermeldt op haar website dat online colleges ook na 1 september blijven. Dit onder het motto ‘On campus, als het kan, online, omdat het kan’. Thomas Luttmer (17), die dan begint met zijn studie geneeskunde aan de RUG, baalt ervan. “Ik heb het afgelopen jaar heel hard gewerkt voor mijn toelating, dus het is ietsje minder leuk dat het online gaat zijn.”

Het enthousiasme voor de studie zelf is er voor Luttmer toch niet minder om geworden. Toegelaten worden als student geneeskunde is iets waar hij al zijn hele eindexamenjaar naar streefde. “Ik ben nog steeds heel enthousiast, ik heb veel zin om geneeskunde te studeren.”

Hilde Wagenaar (18), die in september begint met American Studies aan de RUG, vindt de online colleges heel jammer. Met lessen via een computer is er weinig sociaal contact tussen studiegenoten. “Aan het begin van je studie wil je ook je medestudenten leren kennen, en dat gaat nu niet.”

Over haar sociale leven als student is Wagenaar voorlopig überhaupt niet optimistisch. “Ik denk eigenlijk dat het in het begin vooral veel studeren wordt met weinig studentenleven erbij.” Het is voor haar wel een troostende gedachte dat ze niet de enige is. “Het is jammer, maar iedereen heeft dit.”

Josée ter Heide (20), binnenkort student Latijns-Amerikastudies aan de Universiteit Leiden, baalt ook van de online colleges, maar blijft optimistisch over haar studie. Ook haar universiteit wil na de zomer verder met online colleges geven. “Ik ben er niet heel enthousiast over dat het online gaat gebeuren,” aldus Ter Heide, “maar het duurt maar een half jaartje. Heel erg is dat ook weer niet.”

Haar studentenleven en sociale leven tijdens het begin van haar studie ziet ze minder positief voor zich. “Ik had veel zin om een nieuw leven op te bouwen en studiegenoten te leren kennen, maar dat gaat nu lastig,” vertelt Ter Heide. “Ik denk dat het sociaal eigenlijk vrij saai zal zijn voor mij.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.