Oproep touringcarbedrijven: ‘mensen moeten durven om weer op vakantie te gaan’

GRONINGEN – Touringcarbedrijven plannen voorzichtig weer dagtrips en groepsreizen. Toch is het spannend voor bedrijven of genoeg mensen een vakantie bij hen gaan boeken. De huidige coronamaatregelen schrikken mensen af. Touringcarbedrijven proberen het daarom zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de vakantiegangers.

Een gezellige busreis met je vrienden naar Salou ziet er deze zomer heel anders uit. In plaats van volle bussen met vakantiegangers, zijn de touringcars deze zomer leeg. In de bussen mogen maximaal dertien personen en moeten mensen de gehele rit mondkapjes dragen en anderhalve meter afstand houden.

Reizen met de touringcar mag eindelijk weer, nadat de touringcarsector vanaf het begin van de coronacrisis heeft stilgelegen. Maar door de coronamaatregelen zijn er strenge regels, zoals het dragen van een mondkapje. Touringcarbedrijven zijn bang dat dit mensen kan afschrikken om een vakantie bij hen te boeken. 

Bovendien is reizen met de touringcar door de maatregelen te duur geworden. “Dertien mensen in een bus waar vijftig à zestig man in passen is niet rendabel”, vertelt touringcarbedrijf Dalstra. Door de lage capaciteit is de prijs per passagier hoog en blijven consumenten weg. 

Op dit moment krijgen touringcarbedrijven alleen financiële steun om loonkosten te kunnen dragen. Dit is volgens Dalstra niet voldoende. “Dit dekt niet de afschrijvingskosten van de bussen, een nieuwe touringcar kost tussen de drie à vijf ton, laat staan de andere kosten.”

Touringcarbedrijf Verschoor uit Hardinxveld-Giessendam heeft donderdag weer een schoolreisje naar de Alblasserwaard op het programma staan. Kinderen onder de dertien mogen namelijk wel met meer dan dertien mensen tegelijk in de touringcar. Schoolreisjes maken deel uit van het hoogseizoen voor de touringcarbedrijven. In deze periode moet het geld worden verdiend, want het wintersportseizoen kan de verliezen in de zomer niet compenseren. Veel bedrijven zullen omvallen als ze deze zomer geen geld verdienen. Daarom is het voor bedrijven noodzakelijk dat, naast schoolreisjes, ook dagtripjes en andere reizen door Europa worden gepland. 

Ook touringcarbedrijf Boosten, dat reizen organiseert naar Spanje voor ouderen, jongeren en gezinnen, is bang dat de maatregelen mensen afschrikken. “Normaal rijden wij zonder overnachten door, wat betekent voor reizigers dat ze een lange periode met een mondkapje in de bus zitten en alleen bij een pauze buiten de bus het mondkapje even kunnen verwijderen.” Boosten kan zich voorstellen dat dit vervelend kan zijn voor reizigers. “Dus als passagiers behoefte hebben aan meer pauzes, dan zullen we dat ook doen.”

Ook is Boosten van plan om de bingo die normaal wordt gehouden in de bus gewoon door te laten gaan. “We proberen de reizen grotendeels te verzorgen zoals we dat anders ook deden.”

Door: Albert Wagenaar en Floor Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.