Het kan weer in de kroeg: Catan in coronatijd

Ondanks de coronamaatregelen kun je bij de meeste spelletjeskroegen weer terecht voor een oudhollands avondje vermaak. Het gros van de spellen kan worden gespeeld, dankzij creatieve hygiëneregels. Er wordt vaak wel een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers. Maar hoe later op de avond, des te slechter die wordt nageleefd.

Het is dinsdagavond en mijn oudste broer Bart-Jan komt op visite in Groningen. Meestal belanden we, na een uur keuvelen in mijn krappe kamertje, bij één van de tentjes aan het Poeleplein. Zoals het twee broers betaamt, dagen we elkaar graag uit in de vorm van een spelletje. Kunnen we in coronatijd nog terecht in de kroeg om uit te maken wie de alfa man is?

Wormen in de wasmachine
We starten onze avond bij het Concerthuis. De kroeg is vaste prik geworden, sinds we hier twee jaar geleden tot diep in de nacht gingen sjoelen tegen wildvreemde vakantiegangers. “Zullen we maar weer een potje?” vraag ik mijn broer. Maar dat is volgens Esther van de bediening helaas niet mogelijk. “Woensdagavond is tegenwoordig spelletjesavond, dan kun je alles spelen wat niet in de vaatwasser kan,” zoals Catan. De rest van de week bieden ze vooral dobbelspellen aan die vaatwasserproof zijn, zoals Yahtzee en Regenwormen. Je mag ook zelf spellen meenemen. Kaart- en bordspelen worden op woensdag na gebruik met het gele doekje schoongeboend. Dat kost volgens Esther ongeveer tweeënhalfuur tijd. “Woensdag ben ik de sjaak. Na de schoonmaak gaan de spellen voor een week in quarantaine.” Twee blond bier en een enerverend potje Yahtzee later gaan we naar de volgende spot.

Geen ballen die vallen
Een balletje stoten bij Streetlife in de Peperstraat. Als ik tegen mijn broer speel is poolen niet mijn grootste hobby. In tegenstelling tot mij, heeft zijn hand-oog-coördinatie weinig te vrezen van een paar borrels. Als we binnenlopen is de medewerker net in gesprek met een paar andere gasten. Dus zoeken we vast een tafel uit. Muntje erin en spelen maar. Hmm, de tafel geeft geen krimp. De medewerker komt naar ons toe. “Jullie moeten de ballen bij mij afhalen, en hebben jullie je handen wel gewassen?” Na drie kansloze potten lever ik de speelset weer in bij de bar, die de medewerker meteen begint schoon te maken. Ook hier kun je dus veilig een spelletje spelen.

Wipe de mic
De drankjes bij het poolcafé hebben ons zelfverzekerd gemaakt. “Hé Bart-Jan, wij kunnen vrij goed zingen hè?” We gaan op weg naar de karaokebar, terwijl we ’When You Say Nothing At All’ van Ronan Keating tweestemming inzetten. “F*ck, vergeten te reserveren.” Helaas passen er geen bezoekers meer bij. De volgende dag bel ik met Amy Sanders van The End Karaoke. Zij vertelt dat er naast de microfoon een pak met schoonmaakdoekjes staat. Iedereen die zijn geluk beproeft op het podium, moet daarna zelf de microfoon schoonmaken. “Naarmate de drank meer vloeit houden gasten zich er steeds minder aan. Dan wordt het personeel ingeschakeld om dat over te nemen. Aan het eind van de avond wordt de microfoon nog een keer grondig schoongemaakt.”

Clean crocodile
We schuiven onze karaokeavond op de lange baan. Dan maar afsluiten bij het Gat van Groningen. Even aan de deur reserveren en we krijgen een privé statafel toegewezen. Ik zin op wraak na vijf verloren wedstrijden deze avond. Barman Jesse komt langs en ik vraag of we het krokodillenspel, een moderne variant van Bello Bijt, kunnen spelen. “Hij is nog even in gebruik, maar ik kom hem zo brengen.” Tien minuten later zien we de barman vakkundig de plastic krokodil besproeien met een veredelde plantenspuit. Nu ruikt de bek van de krokodil, net als de onze naar alcohol. Die zal dus wel schoon zijn. Zo voldoen ook de spellen bij de laatste toko van de avond aan de hygiëneregels. Of die wat uithalen is nog maar de vraag, want inmiddels loopt het uitgaanspubliek kriskras door de kroeg. Over de uitslag van het krokodillenspel wil ik het niet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.