Tiende editie festival Hongerige Wolf wordt in stilte gevierd

Normaal gesproken trekt het festival 10.000 bezoekers. Nu blijft het stil in het weekend van 10 tot 12 juli: de tiende editie van festival Hongerige Wolf kan niet doorgaan door het coronavirus. Door de jaren heen groeide het festival uit tot een begrip in Groningen maar ook ver daarbuiten.

‘’We wonen in een gebied waar niks is. Podia en alles moet worden ingevlogen’’ vertelt Thea Gielleit. Sinds een jaar zit ze in het bestuur van festival Hongerige Wolf. Thea woont al 30 jaar in het dorp, waar dus bijna geen voorzieningen zijn. ‘‘Toen we hier gingen wonen hielden we hier rekening mee.’’

Toch verandert het kleine plaatsje Hongerige Wolf een keer per jaar in een bruisend driedaags festival. Genoemd naar het dorp waar het plaatsvindt, biedt festival Hongerige Wolf een podium  voor jonge talentvolle kunstenaars op het gebied van muziek, theater, film, dans, kunst en literatuur.

Het begin

Het begon zo’n 10 jaar geleden, in 2011. Oud-bewoonster Ruth Weites wilde haar 30e verjaardag vieren. Het begon als een feest in de achtertuin van haar ouderlijk huis in Hongerige Wolf, maar groeide uit tot een festival waarvoor het hele dorp werd uitgenodigd. Ze werd de ‘’moeder’’ van het festival.

Thea herinnert het zich nog goed. ‘’De eerste editie was geweldig. Dat er een festival in jouw dorp plaatsvindt is al zo bijzonder. Op een plek waar normaal schapen lopen of alleen gras groeit.’’

De ontwikkeling

Sindsdien zijn er verschillende edities geweest en heeft het festival het dorp dichter bij elkaar gebracht. ‘’Onze gemeenschap is door het festival hechter geworden. Wat saamhoriger,’’ vertelt Thea.

Door de jaren heen heeft het festival zich sterk ontwikkeld. ‘’De eerste editie van het festival was veel kleiner en intiemer. Nu zijn er mensen bijgekomen die ook echt betaald krijgen. Het is geen fair pay maar het is toch iets. Daardoor is het een stuk professioneler geworden. Niet dat het vroeger amateuristisch was. De aandacht en inzet is veranderd,’’ zegt Thea.

De ontwikkeling is ook te zien aan het aantal bezoekers. Bij de eerste editie waren ongeveer duizend mensen aanwezig. Tegenwoordig trekt het festival tienduizend bezoekers.

Dit jaar zou de tiende editie plaatsvinden van 10 tot 12 juli. Een feestelijk jubileum waar al vanaf augustus naar toegewerkt werd. Het programma was al klaar. Toen kwam corona.

Wat vinden de bewoners ervan dat het festival niet doorgaat?

Biek en Len

Muzikaal duo Biek en Len zou ook onderdeel zijn van het jubileum van Hongerige Wolf. ‘’Dit festival stond al een tijdje op mijn radar. Wij zijn altijd op zoek naar kleine festivals. Vorig jaar konden we er niet bij zijn dus keken we heel erg uit naar dit jaar,’’ vertelt Bieke Jongejan. Samen met Lennart van Kasterop maakt ze muziek. Zij zingt en hij is de toetsenist.

‘’We begonnen net momentum te krijgen en dan gooit corona roet in het eten. Het voelt een beetje als een gigantische hobbel op de weg,’’ zegt Lennart.

Toch heeft het duo niet stilgezeten. ‘’We hebben in de eerste week van de lockdown een nummer geschreven. Toen alles dicht was en iedereen naar het bos ging. Wij ook. We hebben in het bos het nummer ijsvrij geschreven,’’ vertelt Bieke.

En dat nummer zouden ze maar al te graag volgend jaar op Hongerige Wolf willen laten horen. ‘’Het is een festival dat we heel graag willen meemaken. Het is echt een unieke sfeer. Bij die grote festivals ben ik heel erg onder de indruk maar zo’n klein festival voelt echt als een community’’.

Door Nikki Beerepoot, Weike van Koolwijk en Romy Posthumus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.