Bezorgers van Thuisbezorgd fietsen binnenkort weer voor meer fooi door Groningen

GRONINGEN | Thuisbezorgd gaat per oktober stoppen met het inhouden van belastingen en premies op de fooien van hun werknemers. Werknemers van de maaltijdbezorgdienst krijgen dan alle fooi die hen toekomt. Een logisch besluit vinden Thuisbezorgers in Groningen. ‘’Het is een enorm bedrijf. Dat beetje fooi kunnen ze vast wel missen.’’

Wat is het Groninger straatbeeld zonder de oranje hesjes van Thuisbezorgd? Dagelijks racen de bezorgers van de maaltijdbezorgdienst door de stad in de hoop een beetje fooi te vangen. Over dat extraatje wordt nu nog belasting geïnd, maar daar stopt de maaltijdbezorgdienst per oktober mee. Dit maakte een woordvoerder van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, gisteren bekend, nadat NOS Stories vraagtekens plaatste bij het nut van die constructie. 

‘’Thuisbezorgd voelde natuurlijk nattigheid’’, zegt sectorbestuurder Edwin Vlek (41) van FNV 

Horeca. ‘’Werkgevers mogen zich helemaal niet bemoeien met de fooien van hun medewerkers. Fooien horen aan werknemers toe en die bepalen wat ze ermee doen,’’ benadrukt hij. Dat Thuisbezorgd toch langere tijd bezorgers fiscaal op hun fooien kortte, vindt Vlek een ‘’betuttelende een eenzijdige regel. Fijn dat de verantwoordelijkheid nu bij bezorgers komt te liggen. Zij moeten zelf hun verdiende fooien doorgeven bij de belastingaangifte.’’

Ook arbeidsrechtadvocaat Michel Seijbel (37), van Hanze advocaten in Groningen, beklemtoont dat fooi iets is tussen de klant en de bezorger. ‘’Het is immers geen loon, maar een extraatje.’’ Wettelijk gezien is horecapersoneel wel verplicht fooi als belastbaar loon op te geven in hun belastingaangifte. Toch gebeurt dit in de praktijk weinig, geeft Seijbel toe. ‘’Voor de fiscus is fooi moeilijk te controleren. ‘’De gemiddelde bezorger steekt die extra paar centen toch vaak in zijn zak en haalt er op weg naar een huis een frikandel van uit de muur.’’ 

Nicole Wolken (24) is één van de Thuisbezorgd-bezorgers in Groningen. De studente werkt sinds twee jaar voor de maaltijdexploitant. ‘’Het is een enorm bedrijf en we werken al voor het minimumloon. Dat beetje fooi kunnen ze vast wel missen.’’ Sowieso zijn de fooien geen vetpot, bekent Wolken. ‘’Als je acht trappen op moet of door de regen moet fietsen, dan baal je daar wel van.’’ Haar collega, Sytze Westerdijk (24), geeft ook aan dat de fooien best karig zijn: ‘’In september heb ik voor 255 bestellingen in totaal € 13,74.- aan fooi gekregen.’’

Vlek denkt dat die lage bedragen te maken hebben met het digitaliseren van fooien. ‘’Hoe meer technologie eraan te pas komt, hoe minder fooi er gegeven wordt’’, beredeneert hij. ‘’Klanten vinden het toch vaak spannend om via een groot concern als Thuisbezorgd digitale fooien te geven, omdat ze niet zeker weten of het wel bij de bezorger terechtkomt.’’ Westerdijk: ‘’Ik heb inderdaad het gevoel dat ik niet alle fooi krijg waarop ik recht heb. Maar het staat ook niet heel duidelijk op mijn loonstrookje.’’

‘’Die transparantie vanuit Thuisbezorgd is er totaal niet’’, merkt Vlek op. Dat de maaltijdbezorgdienst na vragen van NOS besloot te stoppen met het inhouden van belastingen op digitale werknemersfooien wekt wel ‘’enige argwaan’’ vindt Seijbel. ‘’Het zet je aan het denken. Wat gebeurde er met die fooien? Wellicht ging Thuisbezorgd er zuiver mee om, hoor. Maar dat weten we nu niet, omdat het geen openheid van zaken geeft.” Een woordvoerder van Thuisbezorgd wilde inhoudelijk geen uitspraken doen over de bestemming van de geïnde belastingen en premies. Volgens de woordvoerder paste het bedrijf de regel toe om bezorgers te ‘’ontlasten’’.  

Hoe weet je dan als consument zeker dat te midden van alle fooiverkeer de extraatjes ook daadwerkelijk bij de bezorger terechtkomen? ‘’Zorg ervoor dat je altijd een potje met kleingeld bij de deur hebt staan’’, luidt het devies van Vlek. Wolken verwacht er, als het fooiengeld straks rechtstreeks naar haar gaat, in ieder geval niet veel van. “Groningen is een studentenstad. En studenten hebben vaak geen cent te maken. Zelf geef ik ook nooit fooi.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.